Vučić pegla odnose sa Briselom

0

Fonet/N. Đ.
Sukob sa Briselom podigao buru: Aleksandar Vučić
 

Međutim, najave da je to susret koji treba da ispegla oštru razmenu reči i činjenica da je saopštenje Vlade stiglo dva i po sata nakon sastanka ukazuje da ovaj sukob nije mogao da bude zaobiđen.

Pokrenulo ga je pisanje Balkanske istraživačke mreže (BIRN) o tenderu za ispumpavanje vode kolubarskog kopa Tamnava. Vučić je EU i Devenporta optužio za finansiranje BIRN-a koji iznosi laži, a polemiku nastavio sa portparolkom EK Majom Kocijančič. Kancelarija za medije Vlade Srbije, međutim, navodi da je reč o "redovnom sastanku" dvojice zvaničnika koji su se saglasili da je "ova godina važna za evro-integracije Srbije".

– Premijer Vučić je istakao da je očuvanje stabilnosti u regionu od ključnog značaja za Srbiju i zatražio podršku EU za restruktuiranje smederevske Železare, a Devenport izneo stavove Brisela o nastavku dijaloga Beograda i Prištine i drugim pitanjima od regionalnog značaja – navedeno je u saopštenju.

Evidentna kriza u odnosima sa EU, prema oceni analitičara Branka Raduna, nije beznačajna za dalje odnose Beograda i Brisela.

– Srbija nije imala koristi od ustupaka, jer ništa nije dobijala zauzvrat. EU očito nudi pregovaračka poglavlja za integracije koje nama ne znače, a pri tom treba da odstupimo od nekih stavova o Kosovu. Smatram da u ovoj fazi premijer ide na promenu tih odnosa u smislu pojačavanja pregovaračke težine uoči nastavka dijaloga sa Prištinom – ocenio je za "Vesti" Radun.

Opasan potez Vučića

Napad Vučića na Brisel, politički analitičar Džejms Kar Lindsi iz Londonske škole za ekonomiju vidi kao lošu procenu za lidera države kandidata za ulazak u EU, čak i, kako kaže, ukoliko je Vučić pokušao da govori za nacionalističku publiku kod kuće.
– Ovo je veoma opasan potez. Optužbe konkretnim
zvaničnicima EU je nešto što neće biti dobro primljeno u Briselu ili u prestonicama zemalja članica – rekao je analitičar u izjavi za BIRN. On kao "začuđujuće" vidi da se Vučić otvoreno obrušio na Devenporta, sa kojim je imao dobre odnose i koji je mnogo radio na razvijanju odnosa EU i Srbije.

On u pozadini sukoba vidi nameru EU da Srbija preda kontrolu kosovskog energetskog sektora, zbog čega se i odmeravaju snage pre implementacije Briselskog sporazuma.
Demokratska stranka Srbije, međutim, ocenjuje da je reč o "običnoj farsi za lakoverne građane".

– To je shvatio i iskusni diplomata Devenport, što pokazuje njegova uzdržanost povodom komičnih prozivki na njegov račun – saopštava DSS.

Sukob interesa: Branko Dragaš

Istraživački tim BIRN-a je, između ostalog, naveo da je "Južna Bačka", koja će na tom poslu u Tamnavi zaraditi milion evra, angažovala i firmu Hidro-tan, povezanu sa direktorom Elektromreže Srbije Nikolom Petrovićem koji je, kako se nezvanično čuje, bliski saradnik premijera. Odreagovala je i Kancelarija Svetske banke u Beogradu, saopštivši da je tender za kop u skladu sa važećim propisima i praksom. Ekonomski analitičar Branko Dragaš, međutim, ukazuje da "ovde nije reč o zakonima, već o sukobu interesa".

Devenport sedi u Vladi

Osim što razgovara sa Vučićem, Devenport, kako ukazuje DSS, ide i na sednice Vlade Srbije.
– Majkl Devenport je prisustvovao sednicama Vučićeve Vlade i učestvovao u njenom radu, što je skandalozni presedan – navodi DSS, uz ocenu da dok god "lutke o koncu", "potrčka i poslušnici" delima opravdavaju svoju ulogu, biće im dopušteno da povremeno, za domaću publiku, odglume odlučne patriote.

– Ništa se nije promenilo, Srbija je u sve gorem ekonomskom položaju, a EU očito vrši pritisak da se završi priznanje Kosova, uvedu sankcije Rusiji, otpiše Republika Srpska, Vojvodini daju veća prava i da se rasprodaju preostale uspešne srpske kompanije – kaže Dragaš za "Vesti". On je ubeđen da je navodni sukob premijera sa zvaničnicima EU "manevar izrežiran za narod".

Predstoji seča knezova

Međunarodni front polemike otvorio je i unutrašnji. Naprednjački ministri optužili su kolege socijaliste da ne pružaju podršku premijeru, već ćute da se ne zamere EU. Ministar policije Nebojša Stefanović je prozvao Ministarstvo energetike koje vodi SPS da je rukovodilo tenderom za Tamnavu, a tek onda se javio ministar Aleksandar Antić, braneći svoj resor. Spekuliše se da bi verbalne bitke mogle da se pretvore u seču knezova. Dok u SNS-u, kako se priča, strahuju da bi Vučić mogao da ostvari pretnje o povlačenju sa pozicije premijera, uveliko odjekuje i da bi SPS mogao da dobije šut kartu i izađe iz vlasti.

Branko Radun kaže da je SNS naljutila nelojalnost SPS-a kao manjeg koalicionog partnera, odnosno činjenica da se SPS ponaša kao da je sukob sa EU lična i partijska stvar naprednjaka.

– Iako su odnosi na toj relaciji pokvareni ne znači da će SPS morati da izađe iz Vlade. Opstanak će im zavisiti od daljih poteza – zaključio je Radun dodajući da SPS nema neki manevarski prostor.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here