Tanjug
Aleksandar Vučić

Srbija poštuje Crnu Goru kao državu, ali ne može da zanemi pred onim što se njenom narodu dešava, rekao je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora s predstavnicima srpskih organizacija iz Crne Gore, koji su mu, kaže, preneli zabrinutost procesima u toj državi. Plašim se da bismo se Đukanović i ja teško razumeli, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da su mu sagovornici iz Crne Gore preneli bojazan u pogledu budućnosti srpskog naroda u toj državi.

– U tom razgovoru čuo sam čak i strah da neko može da planira da rešava problem sa našim narodom na isti način kao što je rešavano u drugim delovima Jugoslavije. Ne verujem, niti želim da verujem da se to planira, ali sam zabirnut kao predsednik Srbije – rekao je Vučić i ukazao da u Crnoj Gori, na primer, predstoji popis stanovništva, u kojem se može dogoditi da “nestane” Srba.

– Rekao sam im da će Srbija biti uz svoj narod, uz srpsku crkvu, da poštuje Crnu Goru kao državu, ali ne može da ćuti, zanemi pred onim što se njenim ljudima i narodu dešava – naglasio je Vučić.

Rekao je da je Srbija srpskim organizacijama, koje nisu političke, omogućila pomoć i da će nastaviti to da čini, jer je obaveza naše države čuvanje nacionalnog, verskog identiteta i srpskog jezika i ćiriličnog pisma.

On je, posle video-konferencije sa Srbima iz Crne Gore, za TV Prva, rekao da je želeo da čuje šta oni imaju da kažu.

Preneo je da su svi, koji je trebalo da budu u Beogradu, a nisu mogli da dođu zbog mera vezanih za korona virus, bili na sastanku u Srpskoj kući, čiju izgradnju je finansirala Srbija, a koja se nalazi u centru Podgorice i okuplja sve srpske organizacije, preneo je Tanjug.

Naveo je da su bile prisutne sve srpske organizacije, od Udruženje srpskih konjiževnika Crna Gore, do Srpskog nacionalnog savieta, ali i srpskih političkih predstavnika.

Istakao je da su po prvi put, jer se dešavalo da su neki loše govorili jedni o drugima, oni potpuno ujedinjeni i bore se za opstanak našeg naroda.

Najavio je da će uskoro biti održan sastanak i u Beogradu kojem će prisustvovati patrijarh Irinej, Milorad Dodik, Željka Cvijanović, dodajući da će do sastanka doći kada svi ukinu mere u vezi korona virusa.

Plašim se da bismo se Đukanović i ja teško razumeli

Vučić kaže da nema problem da razgovara sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem o položaju Srba u toj zemlji, ali da se plaši da bi teško razumeli stavove i pozicije jedan drugog.

– Plašim se da drugačije razumemo poziciju – on države Crne Gore i ljudi koje predstavlja, i ja poziciju srpskog naroda za koju sam izuzetno zainteresovan. Teško da bismo razumeli pozicije i stavove jedan drugog – rekao je Vučić.

Saglasan je, kaže, sa stavovima da poslednja dešavanja u Crnoj Gori nisu stvar trenutka, već strategije, a suština strateške političke bitke koju vode pojedini političari u Crnoj Gori je da se “smanji” broj građana Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi.

Posao Srbije je, ističe, da pomogne očuvanju identiteta srpskog naroda, u skladu sa međunarodnim javnim pravom.

Za Srbiju je, dodaje, važno da “ne iščili i ne nestane sprski narod iz Crne Gore”.

Vučić je podsetio da je na poslednjem popisu 28,73 odsto Srba u Crnoj Gori, a da su poslednjih deset godina stvari išle lošije po srpski narod.

– Srbi nisu bili deo vlasti, nisu mogli lako da se zaposle, postojala je sveukupna kampanja u kojoj je božićni ustanak proslavljan kao herojsko delo, a pobeda u Prvom srpskom ratu kao čin okupacije, gde je sve bilo okretano naopačke. U Takvim uslovima mnogi su se uplašili i rekli da sačuvamo svoje porodice, mogućnost za posao, što bismo morali da se izjašnjavamo kao Srbi – rekao je Vučić.

Međutim, kako kaže, to se promenilo u poslednjih godinu i po dana što se vidi kroz istraživanja.

– Ranije nismo mogli da pronađemo ni oko 15 odsto Srba, danas ih ima više od 20 odsto – rekao je Vučić.

2 COMMENTS

  1. Страх је оправдан. Везао си коња где ти је Ђукај рекао.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here