Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova niti da dobije stolicu u UN.

Vučić je rekao da je nedavno u Briselu drugi put u životu video Aljbina Kurtijha, koji se tada iznenadio odgovoru koji je dobio – da Srbija nikad neće priznati Kosovo.

– Mislio je da može da provocira i da ima pravo da optužuje Srbiju za sve što mu padne napamet. Poslednji put kada smo se videli (u Briselu) kada smo ušli u prostoriju počeo je tako što je rekao da smo tu samo zbog jednog pitanja i pitao hoćes li ti Vučiću da priznaš Kosovo ili ne. Ja ćutim, on opet pita i tako deset puta i onda sam mu rekao – nikada – rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da dobijanje stolice u UN za Kosovo ne zavisi samo od nas jer, kako je rekao, neki drugi mogu da odluče i drugačije za 10, 20 ili 30 godina, ali da što se tiče Srbije Kosovo nikada neće dobiti članstvo u UN.

“Rešenje je u kompromisu”

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je za rešenje pitanja KiM potreban racionalan, pragmatičan pristup, kao i spremnost za razgovor, kako bi se našlo kompromisno rešenje.

– Potreban je pragmatičan pristup, otvorena vrata za razgovor za pronalaženje rešenja, potrebno je stvaranje poverenja, za šta je potrebno vreme, kao i odlučnost međunarodne zajednice da podrži Beograd i Prištinu na raziličte načine da dođu do rešenja – rekao je Vučić.

Na pitanje šta je kosovski mit, Vučić je rekao da je mit – ako ne vidimo da se stvarnost svakodnevno menja i da mi nismo u idealnoj poziciji, kao što neretko želimo sebi da predstavimo, ali da, sa druge strane postoji drugi deo kosovskog epa, bez koga se ne može, a to je vrednost svega što su naši preci uradili.

Na pitanje da li je mit da Srbija polaže pravo na KiM, da niko drugi ne polaže to pravo, Vučić je rekao da je rešenje negde između.

– Mit je da je sve lako i jednostavno i da treba samo svetu da kažemo – sklonite se odavde, to je samo naše i ne treba da razgovaramo ni o čemu. A, to nije lako spojiti sa realnošću. Ali je mit i da srpski narod ne polaže nikakvo pravo na KiM. A, negde između treba pronaći racionalno i kompromisno rešenje – rekao je Vučić.

Srbija je spremna za kompromis, da razgovara o kompromisu, a narod je taj koji će da odluči, poručio je Vučić stavove dijaloga sa Prištinom.

Vučić je na pitanje šta je kompromis, rekao da čak i da zna ne bi rekao, jer do kompromisnog rešenja treba da se dođe na način da jedna i druga strane popuštaju.

Upitan da prokomentariše poruku patrijarha Porfirija na Gazimestanu da je kosovski zavet temelj slobode i stvaranja srpskog naroda, a da je svaka poseta Kosovu i Metohiji povratak očevini, podsetio da je to govorio u više navrata ne samo aktuelni, već i prethodni patrijarh Irinej.

– Govorio je o duhovnim vrednostima, kosovskom zavetu koji se tiče našeg stanja duha i šta bi trebalo da radimo u budućnosti. Ne ulazeći u to šta je želeo, a znam da se zalaže za očuvanje KiM unutar Srbije, on je mislio na to da li ćemo moći da obezbedimo našoj deci na KiM bezbednost i sigurnost, svim ljudima bolje plate i penzije – objasnio je Vučić.

Istakao je da moramo da računamo da bez kompromisnog rešavanja kosovsko-metohijskog čvora neko taj konflikt nekada može da odmrzne.

– Odmrzavanje, iako se mnogima čini privlačnim zamrznuti konflikt, vodi u katastrofu nemire, sukobe, što nikome nije potrebno, posebno Srbiji, koja najbrže ide napred – rekao je on.

Na konstataciju bivše kosovske ambasadorke u SAD Vljore Čitaku da vreme ide na ruku Srbije, odgovorio je da, ako se gleda iz njenog ugla da Srbija jača, jeste tačno, ali je zato i ulog veći.

– Možete da jačate kada imate više investicija, veći međunarodni ugled, ali to sve gubite prekidom pregovora, incidentima – naglasio je on.

“Menjamo ime incijativi mini Šengen”

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je da će se inicijativi “mini Šengen”, u kojoj je Srbija sa Severnom Makedonijom i Albanijom, promeniti ime na samitu u Skoplju koji će biti održan 28. i 29. jula.

Dodaje da će tri zemlje da nastave da rade sa poverenjem jedni u druge.

Prema njegovim rečima, svi koji su se zalagali za Balkan Balkancima stradali su jer su ih svađali svi kako bi mogli da koriste potencijale Balkana.

– Kada razumemo da smo na evropskom putu, ali da sami možemo trenutno da uradimo više, da stvaramo poverenje i ako uspemo do 29. jula da napravimo tri dogovora, svi naši kapaciteti biće veći – naveo je predsednik dodajući da to nije zamena za evrointegracije bilo koje zemlje.

Ocenio je da je ovaj projekat je veoma važan i to kao ideja za budućnost, kao i zato što će omogućiti kapacitete svih koji učestvuju u tome.

– Pred kraj svačijeg mandata političari kojima nije stalo do ličnog bogaćenja analiziraju šta su radili i šta su sem puteva, pruga, muzeja, fabrika, svega ostalog, od ideja ostavili i za budućnost. Ta inicijatica je veoma važna – kazao je Vučić.

“Ulazak u EU ne zavisi samo od nas”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da ulazak Srbije u Evropsku uniju ne zavisi samo od nas dodajući da u samoj Uniji postoji zasićenje od proširenja.

– U EU ne postoji želja za prošrenjem. Mi ćemo sve da uradimo, napravili smo napredak u vladavini prava, bili smo konstruktivni u razgovorima sa Prištinom, jesmo li nešto dobili – nismo. Postoji političko zasićenje prosirenjem u EU – kazao je Vučić.

Navodeći da u poslednjem Izveštaju Evropske komisije postoji konstatacija da je Srbija napredovala, Vučić kaže da ima i zamerki, kao i da država ne beži od svoje odgovornosti.

– Ne bežim od naše odgovornosti, morali smo milion stvari u vladavini prava da uradimo brže – kazao je Vučić.

Dodaje da je ipak Srbija spremna za dva klastera, da je u brzom roku uspela da uradi stvari koje su od nje tražene, ali da ni na jedan način nije nagrađena.

Bez obzira na neotvaranje poglavlja, Vučić kaže da će naša zemlja nastaviti da radi i dodaje da Srbija ekonomski pristiže zemlje članice, kao i da se mnogo brže razvija u tom smislu.

Na pitanje o problemu koji EU zamera Srbiji, a tiče se korupcije, predsednik kaže da je dosta završeno po tom pitanju, ali da dosta i nije.

– Deo krivice je nesumnjivo na našoj strani, ali nije samo do nas i svi to znaju – kazao je i ukazao da je Severna Makedonija završila ono što se od nje očekivalo, odnosno da je promenila ime, kao i imena autoputeva, aerodroma, spomenika.

– Pa što im nisu otvorili nijedno poglavlje – upitao je Vučić i naglasio da su priče o tome kako Bugarska ili Hrvatska ne daju, su “priče za malu decu”.

“Odgovoriću na svako pitanje Angele Merkel”

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da će tokom sutrašnjeg razgovora sa kancelarkom Angelom Merkel odgovoriti na svako njeno pitanje.

Upitan da li će sa njom razgovarati i o protivljenju Nemačke da Srbija otvori nova poglavlja, Vučić je rekao da Merkelovu veoma poštuje.

– Saslušaću kancelarku, izuzetno je poštujem i odgovoriću na svako njeno pitanje – rekao je Vučić.

“Nećemo smeniti Odalovića”

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da Srbija ne bi smenila Veljka Odalovića sa čela komisije za nestale na KiM ni da to traži SAD, a ne Priština, jer niko nema pravo da uslovljava suverenu zemlju na taj način.

– To što je tražila Priština u Briselu ne bih da komentarišem. Da nam to traže SAD, mi to kao suverena i nezavisna država ne smemo da prihvatimo, a ne da nam to traži Priština i to iz mnogo razloga. Sa tim porukama poniženja u kojima će neko da nam drži predavanja ko sme da bude na kom mestu… Pa onda niko od njih ne bi smeo da bude ni na jednom od svojih mesta – naveo je Vučić.

On je rekao da Priština nema pravo da uslovljava suverenu zemlju ko će da budu na čelu njenih komisija.

– Oni nisu suverena zemlja, a mi jesmo, nemaju pravo bilo koga da uslovaljvaju. Pričamo o nestalima, a ne o kadrovskim rešenjima. Mi smo iskopali 21 mesto i na četiri smo pronašli sahranjene Albance – rekao je Vučić.

Dodao je da smo mi tražili da se na deset mesta proveri da li ima ubijenih Srba i da su pristali za samo jedno, gde su pronađeni članovi porodica Šutaković i Petrović. Kakve veze ima to sa kadrovskim rešenjima, zapitao je Vučić.

– Hotijeva vlada je parafirala sporazume koji smo mi prihvatili sa njima zajedno u Briselu, ali nisu hteli da prihvate na terenu. Ali, Kurti neće ni taj sporazum koji je Hoti potpisao da prihvati. Rekao je da je samo važno ono od 14. februara kada je Kurti pobedio – rekao je predsednik Srbije i dodao je da je Kurti insistirao na tom datumu kao da je tada rođen Isus Hrist.

“Važna ekologija, ali…”

Predsednik Aleksndar Vučić izjavio je da ne misli da bilo ko voli Srbiju, njene reke, planine, više od njega, ali da on mora da vodi računa i o energetskoj bezbednosti zemlje i da se mora napraviti balans, zbog čega je i napravljen plan “Srbija 2025”.

Na pitanje da li će Srbija biti zemlja čistih rekla, Vučić je, uzvratio pitanjem – ne brine vas da li će zemlja da ima struje.

– Ne mislim da je dobro da se bilo koja reka uništi, niti da (ekološki aktivista Aleksandar Jovanović) Ćuta voli Srbiju, reke, planine, više nego što ih volim ja. Ali sam racionalan čovek i moram da znam šta je energetska bezbednost. Ako je ne budemo imali dovoljno, a nećete da dozvolite da se otvaraju termoelektrane, nećete da se radi energija na vetar, jer time ubijamo ptice, nećemo da imamo hidrocentrale….. Kako onda? – upitao je on.

– Hoćete li da plaćamo milijardu godišnje za balansiranje elekrtičnom energijom? A, to će da plaćaju građani, samo što im to ne kažete – rekao je Vučić.

On je naveo da Austrija ima 45 puta više hidrocentrala nego Srbija, na sličnoj veličini teritorije, dodajući da je Jovanović priznao da “dobija novac od jedne austrijske agencije”.

– Kako su Austrijanci pametni za sebe, pa ih izgradiše tolike, a za Srbiju su zabrinuti – konstatovao je Vučić.

On je ukazao da mora da se pronađe balans, i da je upravo zato utvrđen plan “Srbija 2025”, koji predviđa izgradnju nedostajuće kanalizacije, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, vodovoda….

– I to radimo najviše u istoriji, Ali, da treba da uništimo sve i da niko nema posao, da bismo se dodvoravali nekome ili zato što je nešto popularno, ja u tome neću da učestvujem – kategoričan je predsednik.

Podseća da je već donosio teške odluke, u vezi sa platama, penzijama, Zakonom o radu, koje su na kraju pokazale pozitivan rezultat, te da ne želi da laže ljude kako će da teku med i mleko, a da oni ni ne moraju da idu na posao…

Na pitanje u vezi sa Rio Tintom, Vučić je rekao da nadležni još nisu dobili ni analize te kompanije, niti njihove predloge, ali da je dobio analizu SANU, koja ima više pozitivnih nego negativnih stvari.

Odgovarajući na apostrofiranje negativnih ocena iz te analize Vučić je rekao:

– Eto, ubedili ste me. Samo ne znam ko he da ostane da živi u tom delu Srbije. Samo recite čime ćemo da nahranimo narod, kako će taj deo Srbije, zapadni, da napreduje – upitao je Vučić.

Dodao je da nije u stanju da odgovara na politiku dodvoravanja ljudima i politiku “sve nam je lepo što nam je lako”, jer to nije ozbiljno.

Po pitanju rudnika litijuma Rio Tinta, ponovio je da će se na kraju izaći sa predlogom, a građani će da odluče.

“Poštujem volju onih koji ne žele da razgovaraju sa mnom, ali…”

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da nema nameru da poziva one političke partije na dijalog, koje su mnogo puta do sada rekle da ne žele da razgovaraju sa njim, već žele međustranački dijalog samo uz posredovanje stranaca.

Sa neparlamentarnim strankama koje ne žele dijalog uz posredovanje stranaca, Vučić kaže da su imali veoma dobar dijalog prošle sedmice i da očekuje velike rezultate.

Prema njegovim rečima, suština je da neko kaže da je spreman na civilizovan dijalog.

Dodao je da im je rekao da sa biračkim spiskom mogu da rade šta hoće i da prihvata da finasiranje stranaka bude transparentno.

Građanima, kazao je, može da obeća da će Srbija imati fer i poštene izbore.

Na insistiranje novinara da kaže zašto na dijalog, gde je bilo reči o Kosovu, nije pozvao i onaj drugi deo opozicionih stranaka, Vučić je rekao:

– Nisu zainteresovani za taj razgovor sa mnom. Rekli su mnogo puta do sada da neće da razgovaraju pošto sam izdajnik, kreten, kriminalac i sve drugo i da oni žele da razgovaraju samo sa strancima.

Predsednik je istakao da on nije stranac i da ne želi da ponižava svoju zemlju, kao i da mu, kako je rekao, ne pada na pamet da mu stranci određuju kako će da se ponaša.

Na opasku da je predsednik svih građana Srbije, pa i onih koji glasaju za Jeremića, Đilasa i druge, Vučić je ponovio da on samo postuje njihovu volju pošto su rekli da ne žele da razgovaraju sa “izdajnikom i kretenom”.

– Optuživali su me za bestijalne laži, posredno su me optuživali za ubistvo Olivera Ivanovića, za učešće u ubistvu Cvijana…To nije pitanje političkog dijaloga – rekao je Vučić.

Na konstataciju novinara da je optuživao pripadnike opozicije za krađu i kriminal, Vučić je rekao da je samo govorio ono što zna, a da je to pre svega pitanje za Tužilaštvo.

Tužilaštvo i sudstvo je u Srbiji nezavisno, dodao je i podsetio da je prethodna vlast promenila zakone i od tada sudijska funkcija je stalna, nema menjate sudija, a tužilac izabran 2009. i danas je na tom mestu.

Na pitanje da li sukob sa opozicijom treba da izgleda kao u petak u predsedništvu, Vučić je odgovorio potvrdno jer, kako je rekao, kada vam, neko svakog dana preti i kada ponove da je Ana Bnabić glupača i kokoška, njega to zanima iako je svestan da jedan deo javnosti to uopšte ne zanima.

Istakao je i da Srbija nije odeljena pola-pola ili 55-45 odsto, već je, rekao je, ovde reč o podeli u odnosu 70 prema 30.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here