EPA/Igor Kupljenik
Zoran Milanović, Aleksandar Vučić i Borut Pahor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da lideri Zapadnog Balkana na plenarnoj sednici tokom Samita “Brdo-Brioni” nisu uspeli oko svega da se dogovore.

– U zaključku nema ništa o granicama – rekao je Vučić novinarima posle sednice i dodao da se za Srbiju ne menjaju granice, sem onih koje su prihvatile UN.

Kako je objasnio u regionu pojedini na dva različita načina tumače menjanje granica, onako kako se njima sviđa, a Srbija smatra da ne treba da se menjaju van pravila koje su ustanovile UN.

– Srbija se uvek zalagala za nemenjanje granica priznatih od UN, organizacije koja je univerzalno telo, a ne da se prema granicama ophodi kako koja zemlja želi po sistemu jednom može promena, sutra ne može. Ta naša inicijativa nije prihvaćena, a ostatkom teksta smo zadovoljni – rekao je on.

Predsednik Srbije izjavio je da je zaključak da je ceo region na evropskom putu i da će na tome zajedno i raditi.

– Što se Srbije tiče mi smo prihvatili predložene zaključke. Ono što je ste najvažnije i oko čega postoji konsenzus je da se ceo region nalazi na evropskom putu. Mi smo podržali namere i za otvaranjem datuma za pregovore – istakao je on.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here