Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da su predlozi, poput ideje Vojislava Koštunice da se za Kosovo primeni model Hongkonga, nerealni i neprimenjivi, a istovremeno Srbiji otežavaju razgovore i poziciju u pregovorima o Kosovu i Metohiji.

– Veoma poštujem naše predsednike, Tadića, Koštunicu, Nikolića, ali moje je pitanje šta vam znači to kao Hongkong? Da iznajmimo teritoriju na 100 godina ? – uzvratio je Vučić na pitanje novinara kako vidi Koštuničinu izjavu.

– Ko će da to prihvati i s kim ste razgovarali od Albanaca koji već imaju neiznajmljenu teritoriju, koju su dobili za vreme vašeg mandata? – zapitao je.

Dodao je da je odgovorio na ovakav način kako bi se video besmisao takvih predloga.

Nesmisao tog predloga ilustrovao je činjenicom da u Hongkongu žive Kinezi, a na Kosovu i Metohiji 93 odsto stanovništva čine Albanci, a ne Srbi.

– Hajde da prekinemo sebe da lažemo, da pričamo bajke o sebi, da se ne ponašamo kao da smo najveća sila na svetu, da se ne ponašamo da se sve okreće oko nas, da menjamo teze svakog dana samo što nam se ne sviđa istina, zato što naše nežne uši neće da čuju istinu – istakao je Vučić.

On je podvukao da je situacija na Kosovu mnogo komplikovanija i teža, te podsetio da je u vreme predsedničkog mandata Koštunice počinjen pogrom nad Srbima, a u vreme premijerskog mandata sprovedeno izricanje nezavisnosti.

– Naša reakcija tada je bila ili Hongkong ili saopštenje – zaboravili su na Hongkong i bilo je saopštenje – kritikovao je Vučić.

Ponovio je da oni koji to predlažu pokažu kako to može i kako će taj predlog prihvatiti Albanci.

Pozvao je da dovedu ljude da naprave Hongkong, jer on nije u stanju da to učini, zato što su to gluposti.

– Sutra ću da podnesem ostavku, samo da mi garantujete da ćete taj dogovor da postignete. Nemojte da se igrate dece, dečijih igara. Nama je potrebno realan, ozbiljan, objektivan, državnotvorni i državnički pristup rešavanju kosovskog problema, a ne dnevnopolitičko glupiranje. Ajde provedi ga danas, odmah se sklanjam. Samo kaži narodu da ćeš uspeti da to provedeš – kazao je on dodajući da se ne obraća Koštunici već onima koji su to na genijalan način preneli.

Osvrnuo se i na izjave da je rešenje u pomirenju i dozvoli Albancima da se leče u našim bolnicama.

– Pa leče se. Pune su naše bolnice Albanaca. Ali, kako ćete da se pomirite kada Albanci to neće? Prekinite da lažete sebe, ne samo domaću javnost. Svi zajedno obmanjujete javnost. Recite kakva je istina, pa u tim okvirima da nađemo kako da rešimo to pitanje. Obmanjujete javnost, jer nežne srpske uši više vole da čuju laž nego gorku istinu – rekao je on navodeći kao primer lečenje raka kamilicom umesto hemoterapijom.

Srbi, kaže, vole da slušaju o Kipru, Hongkongu kao rešenju, a radi se o pričama koje ne liče na naš slučaj.

– Prestanite sa lažnim primerima i drugim glupostima jer time otežavate Srbiji bilo kakav ozbiljan razgovor o bilo čemu, dovodite zemlju u tešku poziciju – istakao je on.

Vučić poziva na uzdržanost: Sukob bi značio kraj za sve nas

Posle sastanka u Predsedništvu Srbije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik obratili su se medijima.

Milorad Dodik je rekao da su predsednika Vučića i premijerku Brnabić informisali o situaciji u BiH – o donošenju deklaracije SDA, čiji je, kaže, trajni cilj da nema Srba ni Srpske.

– Mi smo predsednika i premijerku informisali u nastojanju da obezbedimo i saglasnost i eventualnu podršku Srbije u odbrani RS. Tražio sam od predsednika da se jasno pošalje poruka da je napad na bilo koju srpsku zajednicu i napad na Srbiju – rekao je Dodik.

Dodik je rekao i da deklaracija koju je SDA usvojila nije interni, već opštebošnjački dokument. Tvrdi da njim žele da promovišu bosanski identitet i jezik, i da se uništi postojanje Srba na tim prostorima.

U Beograd su došli da bi se postigao politički konsenzus i dao “jasan, snažan i jedinstven” odgovor prema bilo kakvoj mogućnosti da se takve namere ostvare.

– Republika Srpska je odbacuje kao antisrpsku, antidejtonsku i antiustavnu. Ona ruši postojeći politički sistem – naveo je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je istakao i da bi realizacija deklaracije tražila afirmaciju prava Srpske na samoopredeljenje i otcepljenje.

– Od Srbije smo tražili da nam pomogne sa stanovišta osposobljavanja bezbednosnih jedinica. Nemamo pravo da budemo neoprezni i naivni, kada smo bili naivni smo stradali, ne treba da dozvolimo to – poručio je Dodik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pozvao predstavnike Srba na uzdržanost.

– Mi pozivamo Dodika i predsednicu Cvijanović i sve naše ljude koji stoje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, u skladu sa interesima Srpske, Srbije i BiH, da damo sve što možemo da se sačuva mir i stabilnost – rekao je Vučić.

Istakao je da bi bilo kakav sukob značio “ekonomski krah i kraj za sve nas, kraj dobre budućnosti za sve nas”.

– Pokušajmo da pozovemo sve aktere na smirivanje tenzija i poštovanje Dejtona – rekao je Vučić.

8 COMMENTS

  1. Nisu oni dobili za vreme ničije funkcije gospodine predsedniče (ne znam čiji predsednik) već su je okupirali!
    A koji dogovor ti imaš? Pošto smo svi mi deca a ti najpametniji i sve znaš, i šta neko prihvata i šta je prihvatljivo a šta ne?
    “Sukob bi značio kraj za sve nas” – nije mi jasno šta to znači? Po kom principu i po kom osnovu iznosiš te tvrdnje izdajniče.
    Prestani već jednom da brbljaš i kukaš kako si najpametniji a ništa neznaš već samo da im klimaš glavom i da se složiš šta god da treba da im se završi. Koda predstavljaš ti? Albance, Amerikance, Britance… ja tebe ne shvatam. Sve osnove imaš da zahtevaš i da se držiš međunarodnog prava, a ti kukaš kao neka baba. Ako nisi sposoban za bilo šta ti idi, daleko ti lepa kuća. Ko te je uopšte i postavio da vodiš Srbiju!!!! Tvoj prijatelj Skot?

  2. Danas su ti predlozi Koštunice zaista nerealni jer ne računajući Koštunicu posle 5 oktobra svi su se utkivali ko će se bolje udvoriti zapadu i američkim dolarima po cenu da i Kosovo ne bude srpsko.Sad ste svi i vi i oni pre vas u čudu šta dalje.Pa dalje skoro da i ne postoji.Udvorice niko ne voli miti ceni ali ih zato dobro iskoristi.Sad je kasno za sve.Pogašena sva svetla,

  3. da mislim da bi to bio dobar potez da rusi preuzmu odgovornost ili kinezi da se srbski naropd oslobodi zla bar za sto godina da se izgradi i postigne zivotni standard na visinu koja ce osigurati blago stanje svake osobe u srbiji

    • Јадан овај Српски (данас) слепачки народ. Ништа нису у стању сами да ураде. Нико да се сети тога што раде наше комшије Хрвати! Моле се Богу. То ом је дало Јасеновац, Олују… и много штошта.
      https://www.youtube.com/watch?v=LhJT3yxF_yw

        • Јесте зато што пола овог народ није у стању да уради нешто конкретно него само кука и моли се Богу. Док се други “народи” у име Бога понашају као животиње.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here