EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je danas da u narednom periodu svet očekuje velika energetska kriza, ali je poručio da građani Srbije a ni privrednici ne moraju da brinu.

Vučić je posle sednice Predsedništva SNS istakao da će građani imati tople domove, dovoljno struje i gasa i da cene neće rasti, kao i da se sada sve preduzima kako bi privreda bila što više zaštićena od porasta cena energenata na tržištu.

On je objasnio da je do poremećaja cena na svetskom tržištu došlo zbog uvođenje karbon taksi, nedostatka gasa jer su Kinezi sve preusmerili ka sebi, jer u Holandiji nema dovoljno gasa, kao i zato što su mnoge zemlje na početku godine iz skladista izbacivale gas i davale ga privredi.

Napomenuo je i da nisu na vreme pravili dugoročne ugovore sa Rusima, sa drugima nisu ni mogli, tako da su ostali bez gasa, pa je cena skočila višestruko.

Ukazao je da je Srbija napravila pravi potez gradeći gasovod uprkos svim pritiscima spolja, kroz koji je gas potekao 1. oktobra, i koji perfektno funkcioniše.

Pored toga, popravljene su sve gasne stanice i urađeno sve što nije rađeno 45 godina.

On je naveo da iz gasovoda uzimamo od 6,3 do 9 kubnih metara gasa, dok ostalo ide drugim zemljama jer smo tranzitna zemlja, kao i da se skladište u Banatskom Dvoru dopunjava redovno.

Istakao je da je važno da sa Rusima produžimo dugoročni ugovor i obezbedimo da cena ostane na dosadašnjem nivou, što je jako važno za industriju.

“Važno je da privreda ne pada, dramatično se odražava na privredu kada imate visoke cene energenata. Mi smo izdvojili dodatnih 180 megavata struje , uključili iz rezerve, da bismo spustili berzansku cenu energenata za privredu, a građani imaju najnižu cenu u Evropi”, objasnio je Vučić.

On je rekao i da se razmatraju sve opcije kako bi se pomoglo privrednicima, razgovara se sa svima, jer imamo liberalizovano tržište i uspeli smo u poslednja dva dana da spustimo cenu.

Predsednik napominje i da je odluka o tome da se ne gase ugljenokopi bila izuzetno dobra i da je zbog toga, na primer i Poljska, imala najnižu cenu električne enrgije, dok su drugi u problemu i sada pokušavaju da vrate ugljenokopove.

Vučič napominje i da vetar i solar nisu dovoljni te da Srbija zato razgovara sa SAD i Emiratima kako bi se za 15 odsto podigli i kapaciteti proizvodnje električne energije.

“Ljudi ne treba da brinu, nismo uništili svoje resurse. Nećemo ni Kolubaru ni Kostolac da zatvaramo, zato danas imamo struju”, poručio je predsednik Srbije i podsetio da je i na Samitu u Sloveniji evropske lidere najviše interesovalo pitanje energetike koje će dominirati i narednih šest meseci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here