Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se nemačkoj kancelarki Angeli Merkel što je pokrenula Berlinski proces i time doprinela da se na Zapadnom Balkanu stvori drugačija atmosfera i otvore nove mogućnosti za saradnju, što region čini mirnijim i stabilnijim.

Vučić je sa Merkelovom danas razgovarao telefonom, uoči samita Berlinskog procesa 5. jula, na kojem će Srbiju predstavljati premijerka Ana Brnabić. On je ponovio snažnu podršku toj inicijativi, jer je, kako je rekao, “politika saradnje u regionu u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije”.

Vučić je istakao da je Srbija konstruktivan partner Berlinskog procesa i da, kao takva, želi da doprinese uspehu predstojećeg Samita. On je izneo zadovoljstvo zbog ukidanja rominga na Zapadnom Balkanu, koje sutra stupa na snagu, kao važnu olakšicu za građane i ekonomije. Takođe je izrazio nadu da će biti realizovan i projekat auto-puta Niš-Priština.

Vučić je sa nemačkom kancelarkom razgovarao i o dijalogu Beograda i Prištine, pri čemu je naglasio da je uvek spreman da se odazove pozivu na sastanak u Briselu, jer smatra da se samo dijalogom može naći kompromisno rešenje za otvorena pitanja.

On je naveo da Srbija izražava zahvalnost Angeli Merkel za njen doprinos miru i punoj stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here