EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da ima tremu pred sutrašnji sastanak sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcem kao i da ne očekuje lak razgovor.

Vučić sutra putuje u Berlin gde će se sastati sa kancelarom Šolcem, a na pitanje šta očekuje od sutrašnjeg sastanka rekao je da ima tremu i da se plaši tog razgovora.

– To znači da ću, ako ništa, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor – podvukao je Vučić.

Šolc je u Berlin pozvao Vučića i premijera privremenih prištinskih vlasti Aljbina Kurtija, sa kojima će obaviti odvojene razgovore.

Razgovorima će, kako je najavljeno u kabinetu kancelara, prisustvovati i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak.

Vučić zahvalio Micotakisu na podršci

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, da je imao dobar razgovor sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom i da ne očekuje bilo kakva negativna iznenađenja u kraćem ili srednjeročnom periodu.

Vučić je kazao da je sa Micotakisom razgovarao o bilateralnim odnosima, ali i o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Kazao je da je Micotakisu zahvalan na podršci i da ne očekuje bilo kakva negativna iznenađenja u kraćem ili srednjeročnom periodu.

U Aleksandrupolisu, gde je prisustvovao početku izgradnje LNG terminala, Vučić je razgovarao i sa premijerima Bugarske i Severne Makedonije, kao i sa šefom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, o Ukrajini i svemu što se dešava u Briselu.

O evropskom putu Srbije, rekao je, imao je duži razgovor sa Mišelom, te, s tim u vezi, kazao da se otvaraju nove perspektive i prilike.

– Mislim da je dobro što smo bili ovde i što gledamo kako i na koji način da zadovoljavamo potrebe sa svih strana. Iako stvari o kojima smo govorili nisu jednostavne, verujem da ćemo u godinama koje dolaze moći da ponudimo normalan život građanima – podvukao je on.

“Ponosan sam što će Srbija i dalje moći da vodi nezavisnu politiku”

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan što će Srbija moći da nastavi i u budućnosti da vodi nezavisnu politiku i najavio da će to biti jedna od stvari na kojoj će insistirati kod onih koji će ga naslediti.

Vučić je povodom pisanja „Jutarnjeg lista“ u tekstu pod naslovom „Vučić sateran u ćošak“, rekao da je interesantno da njima nije važno sve što se dešava u Srbiji, već govore samo o Vučiću kao da im je on “noćna mora”.

– Ne mogu da razumeju da je politika izbor, a sa lakoćom bih mogao da izaberem njihovu stranu. I bio bih hvaljen mnogo više nego svi oni. Ali ovo je izbor Srbije, da vodimo nezavisnu politiku, da budemo svoj na svome, da ne odlučuju druge zemlje kakvu ćemo politiku da vodimo, da vodimo politiku u interesu naših građana, ne u interesu velikih sila. Ne razumeju da je to naš izbor, ne Brisela, Vašingtona ili Moskve. U tome se razlikujemo – poručio je on.

Kazao je da je ponosan da će Srbija tu politiku moći da nastavi i u budućnosti.

– To bi trebalo da bude jedna od stvari na kojima ću insistirati kod mojih političkih naslednika. To nije nikakav ugao, već najlepši deo terena sa kojeg imate najlepši pogled, koji pripada suverenim slobodarskim zemljama – naglasio je Vučić.

“Dobro je imati politički stav, ali trebalo pre izbora”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nema ništa protiv političkog stava drugih i da je bolje imati politički stav nego nemati nikakav, ništa ne raditi i samo kritikovati, ali i da nije fer što stav o pitanju sankcija Rusiji nisu iznosili u predizbornoj kampanji, već ga iznose sada.

Vučić je tako u Aleksandrupolisu odgovorio novinarima na pitanje kako tumači to što se neki proteklih mesec dana nisu izjašnjavali po pitanju uvođenja sankcija Rusiji, a danas su “mnogo glasniji i zalažu se za uvođenje sankcija”.

– Mislim da je okej da neko ima svoj stav, nije fer što taj stav nisu imali pre mesec i po dana i pre mesec dana, u predvečerje izborne tišine, zašto ljude nisu obavestili o tom stavu, jer nažalost izgleda da smo samo mi bili odgovorni i da samo ja nisam lagao narod – rekao je Vučić i nastavio:

– Nisam izlazio sa junačkim pričama, nisam se zakljinjao u nešto nikada i nikada, kao što nisam ni govorio da hoćemo da bih dobijao zapadnu podršku već sam govorio ono što realno mislim, ono što je interes Srbije i rukovodio se njenim interesom.

Vučić je istakao da se istina, poštenje i odgovornost u politici uvek na kraju više isplate nego bilo kakvi trikovi, manipulacije i kalkulacije koje, dodao je, na kraju uvek izađu na videlo.

– Ovo su obične kalukacije, to što su neki radili na kraju ljudi to vide i umeju da prepoznaju – dodao je Vučić.

“Lepo je čuti takvu vest, ali ima još toga za promeniti”

Predsednik Aleksandar Vučić kaže da je lepo čuti da je Srbija napredovala u izveštaju o slobodi medija Reportera bez granica, ali da u toj oblasti treba još da se uradi, a pre svega da se smanji polarizacija, i medijska i u društvu uopšte.

Vučić je na konstataciju novinara da ga opozicioni mediji stalno kritikuju kada je u pitanju sloboda medija, a da izveštaj Reporetara bez granica kaže da je Srbija napredovala na toj listi, rekao da je lepo kada se čuje takva vest, ali da ne misli da je to uvek najvažnije.

Nekada, kaže, nazadujete, bez razloga, koje, dodaje, “jasno vidite”.

– Ne znam sve kriterijume, ali imamo još mnogo toga da uradimo, da promenimo, pre svega, da spustimo tu vrstu polarizacije, medijske i u društvu. Moramo da budemo otvoreniji jedni za druge, za drugačije mišljenje – rekao je Vučić.

To je, dodao je, važno za sve, za demokratičnost društva, posebno u kriznim vremenima.

– Verujem da imamo još prostora za napredak – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here