Tanjug

O situaciji na severu Kosova i Metohije danas su razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ambasadorka Narodne Republike Kine Čen Bo, koja je prenela da je stav kineske strane po pitanju Kosova i Metohije dosledan i jasan.

– Kineska strana pridaje posebnu pažnju trenutnoj napetoj situaciji na severu Kosova i Metohije i smatra da jednostrano preuzeta akcija nije u interesu mira i stabilnosti regiona. Međunarodna zajednica treba ravnopravno da tretira sve strane, dvostruki standard nije u korist rešavanja problema. Kineska strana poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije po pitanju Kosova i Metohije, razume i podržava legitimne zahteve Srbije, uključujući one po pitanju zaštite bezbednosti i legalnih prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, u nadi da će svi dosad postignuti sporazumi dve strane biti strogo ispoštovani – navela je ambasadorka Čen zvanični stav kineske strane.

Predsednik Vučić je zahvalio predsedniku Siju i kineskoj državi i partiji na podršci po pitanju Kosova i Metohije, saopstila je Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije.

Ovom prilikom je predsednik Vučić uručio ambasadorki Čen čestitku upućenu predsedniku Siju povodom 1. oktobra, Dana osnivanja Narodne Republike Kine.

Predsednik Vučić je rekao da Srbija poštuje i voli Kinu i da je odlučna da neguje iskreno srpsko-kinesko prijateljstvo, što, između ostalog, navodi u čestitki.

– Izuzetno sam ponosan što su sveukupni odnosi između Republike Srbije i Narodne Republike Kine na istorijskom vrhuncu, u trenutku kada imam čast i odgovornost da budem na čelu Republike Srbije. Posebno mi je zadovoljstvo da sa Vama sarađujem na svestranom unapređenju strateškog partnerstva naših zemala. Duboko verujem u svetlu budućnost naših odnosa, zasnovanih na čeličnom prijateljstvu i strateškom partnerstvu i neraskidivim vezama između naša dva naroda – rekao je Vučić.

Ambasadorka Čen je zahvalila predsedniku Vučiću na čestitki povodom nacionalnog praznika, ističući da je ovo veoma značajna godina u kineskoj istoriji, s obzirom da je obeležena stogodišnjica osnivanja Komunističke partije Kine i ispunjeni značajni ciljevi.

Predsednik Vučić i ambasadorka Čen su istakli da zajednički infrastrukturni projekti napreduju planiranom dinamikom i u isto vreme razmotrili planove za nastavak radova na brzoj pruzi između Beograda i Budimpešte, na deonici od Novog Sada do srpsko-mađarske granice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here