Vučić sa Kinezima ugovara izgradnju pruge

0

Ovde potpis

"Razgovarali smo sa predstavnicima kompanije CRCC (China Railway Construction Corporation) koja treba da izgradi prugu Beograd-Budimpešta i očekujem da to sutra bude dogovoreno sa premijerom Lijem. Postoji saglasnost da gradimo brzu prugu od 300km na sat", rekao je Vučić, prenosi se u saopštenju Vlade Srbije.

 

Premijer Srbije dodao je i da je kineska strana obećala da će udovoljiti zahtevu Srbije da izgradnja ne traje duže od tri godine, ali je naveo da su problem državne garancije zbog čega se traže različiii koncepti kao što su privatno javno partnerstvo, koncesije i drugi, kako bi se što manje otperetio javni dug.

 

Vučić je još rekao da će kineskog premijera pozvati da poseti Beograd i da organizuje skup 16 zemalja Centralne i Istočne Evrope.

 

"To bi bio najveći skup u našoj zemlji u poslednjih 30-40 godina. Ako to prihvati, mogao bi da otvori most Zemun-Borča, a istovremeno bismo mogli da sa mađarskom stranom potpišemo ugovor i da od proleća počnemo sa izgradnjom pruge", rekao je Vučić.

 

Vučić predvodi delegaciju Srbije koja boravi u dvodnevnoj poseti Kini. Oni su danas u Tjenđinu razgovarali i sa predstavnicima Mašinske korporacije CNEEC (China National Electric Engineering CO), kao i korporacije za telekomunikacionu opremu ZTE (Zhongxing Telecommunication Equipment Corporation).

 

Kako se navodi u saopštenju, bilo je reči o razvoju telekomunikacione mreže Srbije i mogućoj saradnji sa Telekomom Srbije oko 4G mreže, kao i o određenim energetskim projektima, industrijskoj zoni Stublenica kod Uba, kompleksu Termoelektrane Kolubara i njihovoj zainteresovanosti da investiraju u energetski
sistem Srbije.

 

Novi projekti

Predsednik kompanije CNEEC Jin Čunšeng rekao je da je bilo reči o tri projekta koji bi se realizovali u tri faze.

 

Prema njegovim rečima, radovi na projektu Industrijska zona Stublenica – Ub koji je potpisan u januaru treba da počnu na proleće sledeće godine i u planu je otvaranje između 10 do 15 hiljada radnih mesta i realizacija investicija u vrednosti od oko milijardu i dvesta miliona dolara.

 

Drugi projekat je predlog za rekonstrukciju termoelektrane Veliki Crljeni, (Kolubara A), a započeti su i razgovori o eventualnoj zainteresovanosti za Kolubaru B.

 

"Treći projekat je pismo o namerama o ulaganju u preduzeća IMR, DMB i IMT, tri fabrike u okviru mašinske industrije", dodao je predsednik Kompanije CNEEC, najvećeg proizvođača traktora u Kini koja je, kako je dodao, zainteresovana da "pod srpskim imenom, a sa kineskom novom tehnologijom, pravi traktore u Srbiji".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here