Tanjug/AP
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u Parizu gde se sastao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom, koji je ovom prilikom najavio veću uključenost u dijalog Beograda i Prištine i rešavanje ovog pitanja, za koje kaže da je u srži Evrope.

Makron se zahvalio Vučiću na poseti i posebno istakao da ima lepo sećanje na posetu Beogradu 2019. godine.

– Dijalog koji održavamo preko tri godine je jako bitan. Želeo bih da se zahvalim predsedniku Vučiću što je prihvatio novu metodologiju o pridruživanju Evropskoj uniji. Nadam se da će Francuska i EU biti prisutnije u oblastima kulture i obrazovanja – rekao je Makron.

Makron je posebno istakao važnost razgovora o Kosovu i Metohiji. On je istakao da će Francuska pružiti podršku Srbiji u težnji ka miru.

– Razgovaraćemo sa predsednikom Vučićem o pregovorima Srbije i Kosova, to su važni pregovori koji se vode pod pokroviteljstvom EU i želim ovde još jednom da istaknem i da dam podršku Francuske specijalnom izaslaniku EU Miroslavu Lajčaku. Podržaću Angelu Merkel na ličnom planu, takođe razgovarao sam u novembru sa premijerom Kosova Hotijem i posle izbora na Kosovu razgovaraću i sa budućim predsednikom Vlade Kosova. Spreman sam i da podržim Vučićevu spremnost na rešenja koja su inovativna. Spreman sam da podržim jedina rešenja koja će dovesti do napretka po ovom pitanju, a to su rešenja na koja su pristale obe strane, koja su priznata i koja će nam omogućiti da konačno rešimo ovo važno pitanje koje je u srži naše Evrope. Računajte na moj angažman na putu normalizacije odnosa i putu koji vodi do stabilnosti i mira u tom regionu – istakao je Makron.

Vučić je rekao da “Francuska za nas nije samo bitna zemlja, već istinski prijatelj”.

– Pitanje Kosova i Metohije je jako važno pitanje za nas i svi moramo da radimo na tome da dođemo do kompromisnog rešenja za obe strane, što do sada nije bio slučaj. Uvek sam bio spreman da saslušam predsednika Makrona i njegove ideje da pokušamo da se približimo dogovoru – rekao je srpski predsednik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here