Tanjug
Karl Nehamer, Aleksandar Vučić i Viktor Orban

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, da će tri zemlje raditi zajedno na rešavanju problema ilegalne migracije.

– Postigli smo važan dogovor oko readmisije, odnosno proterivanja onih koji nemaju šansu da dobiju azil. Moraćemo da obezbedimo avione za povratak migranata, a to je veoma skupo. Podelićemo troškove sa Mađarskom i Austrijom, i dogovorili smo se da to bude fer odnos – naglasio je Vučić.

Trojica zvaničnika potpisali su danas memorandum o saradnji u vezi sa ilegalnim migracijama.

– Danas smo potpisali važan memorandum o razumevanju, a naši timovi nastavljaju da rade na realizaciji svega, pre kraja godine krećemo u realizaciju – kazao je Vučić.

Predsednik Srbije rekao je i da se broj ilegalnih migranata gotovo udvostručio u odnosu na isti period prošle godine.

– Zabeležen je rast od 191 posto u odnosu na isti period prošle godine. U našu zemlju stižu iz smera Severne Makedonije i Bugarske – 51 odsto iz Severne Makedonije, a 32 procenata direktno iz EU, odnosno, iz Bugarske – rekao je Vučić.

– Imamo velike probleme na severu zemlje, migranti ostaju na našoj teritoriji – rekao je Vučić, dodajući da mi tu granicu želimo da pomerimo na jug.

– Mi smo uvek pokazivali solidarnost prema izbeglicama, ali ne želimo da bude parking za migrante – naglasio je srpski predsednik.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here