EPA/Filip Singer
Aleksandar Vučić i Olaf Šolc

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je da je sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Berlinu razgovarao o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji, situaciji u regionu, kao i o geopolitičkim pitanjima.

– Zajednički smo konstatovali uspeh u bilateralnim odnosima Srbije i Nemačke, koja je najveći trgovinski partner naše zemlje, a i Srbija Nemačkoj na Zapadnom Balkanu – istakao je srpski predsednik.

– Mi smo se nedvosmisleno jasno izjasnili po političko-pravnom pitanju sukoba u Ukrajini, kao neko ko se nalazi na putu ka EU imamo obavezu da se postepeno usklađujemo sa stavovima Unije. Srbija ima drugačiji odnos po pitanju KiM i zato mi imamo mnogo drugih problema, a podsećam da je Srbija bila pod sankcijama čitavu jednu deceniju – rekao je on.

Nemački kancelar Olaf Šolc rekao je da Nemačka podržava proces pristupanja Srbije EU i da će se za to lično zalagati. On je naveo da je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bilo reči o bilateralnoj saradnji, reakciji na rat Rusije protiv Ukrajine, ali da je ključna tema bila – koliko je važan progres u dijalogu sa Prištinom.

– Dijalog je od ogromnog značaja kako za mir i stabilnost u regionu jugoistočne Evrope, tako i za evrointegracije obe zemlje – rekao je nemački kancelar, ističući da sva otvorena pitanja treba da se reše u okviru dijaloga i da sve dogovorene obaveze moraju da se ispoštuju.

– Važna tema našeg razgovora bila je reakcija na brutalni rat Rusije prema Ukrajini i zemlje kandidati moraju u tako teškim vremenima da jedni drugima pružaju podršku braneći svoje zajedničke vrednosti… Veoma je važno da svi šaljemo istu poruku i da ne možemo prihvatiti rat koji vodi Rusija protiv Ukrajine. Posebno je teška situacija i upravo u tako važnom vremenu, oni koji su u istom taboru treba da pruže jedni drugima podršku – naglasio je Šolc.

Šolc je prethodno razgovarao sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem.

2 COMMENTS

  1. Ovde ništa jasno nepiše još manje ja verujem ovom manipulatoru zato treba sačekati 40 dana onda videčemo jasniju sliku proteklog razgovora jer od ponedeljka krenuče druge izjave kukanje kako moramo kako nemamo drugog izbora kako EU je jedini pravedni put i da moramo donostiti teške odluke nešto dati dabi puno dobili i počinje manipulacija i hipnoza naroda več smo videli ovaj scenarijo ništa strašno

  2. Treba da se raspiše referendum, jer većinski narod neće u EU. Tek će po ulasku u EU da bude fijasko.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here