Tanjug
Vučić na početku radova na izgradnji brze saobraćajnice Požarevac - Golubac

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, na početku radova na izgradnji brze saobraćajnice Požarevac-Golubac, da će građani kada taj projekat bude gotov – 2024. godine moći da stignu od Beograda do Velikog Gradišta za manje od sat vremena, a do Golupca za 70 do 75 minuta.

Vučić je u razgovoru sa kineskim izvođačima kazao da će prva deonica biti završena do kraja 2023. godine. Istakao je da će brza saobraćajnica biti važna za povezivanje tog dela zemlje sa Beogradom i drugim gradovima.

Takođe, naveo je da će se ta brza saobraćajnica nadovezati na Dunavsku magistralu, gde se već radi obnova. Do kraja ove godine biće završena obnova dela Dunavske magistrale od Kladova do Donjeg Milanovca, a do juna druga deonica od Donjeg Milanovca do Golupca.

Vučić je pozvao izvođače da ubrzaju te radove i ako mogu završe obnovu Dunavske magistrale i pre juna. Kaže da je problem što trenutno nema slobodnih radnika u našoj zemlji koliko se gradi i da, na primer, na gradnji Moravskog koridora, radi oko 1.000 Turaka i Indijaca.

Predsednik je naveo da će se raditi i brza saobraćajnica do Brze Palanke, a kasnije i odatle do Kladova i Negotinu.

Vučić je u razgovoru sa predstavnicima kompanije Šandong haj spid grupe, koja je glavni izvođač na brzoj saobraćajnici od Požrevca do Golupca saznao da će u tom kineskom gradu Srbin biti trener lokalnog košarkaškog kluba.

Predsednik je rekao da je to dobra odluka i u šali dodao da ta kompanija mora da nam uradi besplatno jedan lokalni put u dužini od dva kilometra u tom delu zemlji, pošto će dobiti dobrog košarkaškog trenera, a direktor kineske kompanije je na to pristao.

Ta kompanija, takođe, gradi autoput od Lajkovca do Valjeva (Iverka), a Vučić je najavio da će doći u septembru sledeće godine sa predstavnicima Šandong haj spid grupe da otvori autoput.

Brza saobraćajnica je duga 67 kilometara, a projekat je vredan 337 miliona evra.

Ugovor je potpisan s kineskom kompanijom Šandong haj spid grupom (Shangdong Hi Speed Group) i predviđeno je da se radovi završe za dve godine odnosno do novembra 2024. godine.

Brza saobraćajnica će imati po dve saobraćajne trake u oba smera, širine po 3,5 metra. Takođe, biće izgrađeno više od 20 mostova i nadvožnjaka, uključujući novi most preko Velike Morave. Planirana je izgradnja 24 petlje i raskrsnice sa lokalnim putevima.

Trasa brze saobraćajnice počinje kod Petlje Požarevac na autoputu Beograd-Niš, a završava se na ulazu u Golubac i nastavlja se na postojeću Dunavsku magistralu koja ide ka Kladovu.

“Brza saobraćajnica za život Braničevskog okruga”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će brza saobraćajnica od Požarevca do Golupca omogućiti život Braničevskom okrugu, privlačenje velikih investitora, kao i razvoj turizma i povratak naših ljudi iz dijaspore u taj deo zemlje.

Vučić je kazao da je to jedan od najvažnijih događaja za Braničevski okrug i jedna od stvari koje suštinski menjaju život tih ljudi.

Predsednik je napomenuo da je Braničevski okrug po površini jedan od najveći i prirodi jedan od najlepših u zemlji, kao i da mu država decenijama unazad nije dovoljno poklanjala pažnje odnosno Požarevcu i svim drugim okolnim mestima.

– Kada izgradimo brzu saobraćajnicu do Braničeva i Golupca, krećemo u nastavak prema Brzoj Palanci, a onda i kraka ka Kladovu i Negotinu. Ceo istok Srbije ćemo povezati sa Beogradom i Novim Sadom i moći ćemo da privučemo više velikih investitora – naveo je predsednik Srbije.

– Ovo je od ogromnog značaja za opstanak istočne Srbije i da pozovemo naše ljude iz Austrije, Švajcarske, Italije, Nemačke… da razmišljaju o povratku i vide šta mogu da urade za otadžbinu i investiraju ovde novac koji su stekli u inostranstvu – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here