Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku svog obraćanja naglasio je da je situacija “za naš narod na KiM veoma komplikovana i složena”.

– Prištinski režim pokušava da iskoristi raspoloženje u svetu, u kojem misle da mogu da igraju na kartu “veliki Putin je naredio malom Putinu”. Doneli su odluku da nameću narodu na severu KiM stvari koje ne mogu da nameću. Poslali su na administrativne prelaze dve jedinice sa 21 tonom goriva, sa željom da zaustave one koji imaju srpske lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć, uz isrtovremeno ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica – naveo je Vučić.

Oni su unapred poslali svoje jedinice na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak

Kako kaže, ova akcija treba da počne večeras u ponoć, a Srbi treba da se nateraju da odustanu od KM tablica.

– Oni su unapred poslali svoje jedinice na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak sa željom da zaustave sve one koji imaju lične karte. Sve bi to trebalo da krene večeras u ponoć, uz ubeđivanje Srba da odustanu od KM tablica. Neki bi rekli da to ne treba da stvara neki problem. Albanci su jedinstveni i pozivaju se na sporazum koji su potpisali Borko Stefanović i Edita Tahiri. Kao da im nije dovoljno to što čine šta hoće, kao da neko namerno hoće da isprovocira tenziju i probleme – rekao je Vučić.

Naveo je i da je potpuno jasno da ovo ne može da važi za Srbe sa Kosova i Metohije, i objasnio je da oni ne predstavljaju “drugu stranu” iz Sporazuma iz 2011. godine.

Rekao je da je potpuno jasno da to ne sme da se odnosi na Srbe sa Kosova i Metohije, a da Albanci žele da iskoriste situaciju i da kažu da je to “reciprocitet”.

– U skladu sa Ustavom Srbije, Kosovo je deo Srbije, pa mi ne idemo svaki dan oružjem da vraćamo to pod ustavno-pravni poredak Srbije. Ne želimo sukobe i ne želimo rat – kazao je.

Takođe, istakao je da je Priština 2020. godine samovoljno ukinula KS tablice.

– I šta Priština danas hoće? Priština danas želi da kaže da više ne postoje KS tablice jer ih ne interesuje ni EULEKS, ni UMNIK i neće da dozvole KM tablice da niko nikad ne bi pomislio da postoje ostaci neke države na teritoriji lažne države Kosovo – objasnio je.

Dodao je da Albanci na silu pokušavaju da nametnu svoju volju Srbima.

Podsetio je i na neispunjenu obavezu Prištine iz Briselskog sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština.

3 COMMENTS

  1. E, moja politicka bagro pocevsi od vlasti Kostunice Jeremica Tadica pa do Tebe sve ste izdali i prodali, izgubili smo spostveni Indetitet za saku novca.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here