Vučić: Spasavajte živote, ne stoku i televizore

U istoriji Srbije nisu zapamćene ovakve poplave: Aleksandar Vučić
 

"Ovo je najveća katastrofa vodene stihije ikada. Ne samo u zadnjih sto godina, ovo se nije desilo u istoriji Srbije. Više kiše je palo za jedan dan, nego za četiri meseca", rekao je Vučić na sednici Štaba za vanredne situacije, kojoj su prisustvovali članovi Vlade Srbije.

 

Vučić je pozvao sve građane Srbije da poštuju uputstva nadležnih i spasavaju svoje živote, a ne stoku ili televizore, istakavši da se javljaju problemi sa strujom i pitkom vodom, posebno u opštinama Valjevo, Lazarevac, Loznica, Šabac, dok je Ub potpuno odsečen.

 

"Plašim se da će situacija večeras biti još lošija, jer vremenska prognoza nije dobra", rekao je Vučić.

 

Katastrofa u Čačku

Pročitajte još:

* Haos u Srbiji: Troje mrtvih, poplavljeni putevi i pruge

* VIDEO: Pogledajte Srbiju pod vodom

* Poginuo spasilac tokom akcije na Jasenici

 

Premijer Srbije je naložio da se upotrebe sve raspoložive snage, posebno vojska, specijalci i helikopteri, na spasavanju ljudi i odbrani od poplava. Naročito je potrebno koncentrisati se na Mačvanski, Kolubarski i Moravički okrug.

 

Vučić je rekao da su spasioci morali na nekim lokacijama da primenjuju silu da bi spasili živote ljudi, koji nisu hteli da se evakuišu.

 

U vanrednoj situaciji posebne mere zaštite

Vanredna situacija, koja će biti proglašena u celoj Srbiji, uvodi se kada su rizici i pretnje vanrednih događaja takvi da se moraju primeniti posebne mere za ublažavanje i otklanjanje njihovih posledica.
"Vanredna situacija je stanje kada su rizici i pretnje ili posledice katastrofa, vanrednih događaja i drugih opasnosti po stanovništvo, životnu sredinu i materijalna dobra takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi, zbog čega je za njihovo ublažavanje i otklanjanje neophodno upotrebiti posebne mere, snage i sredstva uz pojačan režim rada", pecizirano je Zakonom o vanrednim situacijama.
Vanredna situacija može da se proglasi za opštinu, grad ili grad Beograd, i za deo ili celu teritorije Republike Srbije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime