Vučić: Srbija spremna za dijalog o Trepči

0

Fonet/D. A.
Srbija spremna za razgovore u Briselu: Aleksandar Vučić
 

– Ako Tači kaže da nema pregovora, to je velika sila, on je veliki lider svog naroda, ja sam običan čovek i ne mogu da pretim. Mi smo spremni da razgovaramo, spremni na dijalog. Zasad mu to nije prošlo, videćemo kako će ići u budućnosti, mi ćemo svakako ići u Brisel da razgovaramo – kazao je Vučić za televiziju "B92".

Železara

O pregovorima s kompanijom Esmark o strateškom partnerstvu u Železari Smederevo, premijer je rekao da su "ti razgovori veoma teški", te da ce pokušati da se ugovor završi u narednih deset ili 12 dana.

– Kada Železara radi, BDP-a ide nagore za direktnih 0,6 odsto. Ako uspemo, mislim da će to biti veliki uspeh za Srbiju – naveo je on.

Komentarišući izjavu zamenika premijera i ministra spoljnih poslova Kosova Hašim Tačija da se o Trepči neće pregovarati sa Srbijom jer je ona bogatstvo Kosova, istakao da je Vlada Kosova želela da završi privatizaciju Trepče pre otvaranja tog pitanja u Briselu.

– Mislim da je to bilo s naše strane veoma ozbiljno i odgovorno ponašanje, ali mi smo samo obični ljudi, ali ako ti lideri u nebesima kažu da neće da dođu, onda neće doći u Brisel, ali ja se brinem da će da trče u Brisel – dodao je premijer.

Vučić istakao da je o Trepči bilo razgovora i s predstavnicima Kvinte – pet najuticajnijih zemalja Zapada.

Zamoljen da prokomentariše procenu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) po kojoj je očekivan rast bruto-domaćeg proizvoda (BDP) Srbije ove godine svega 0,5 odsto, dok je septembra prošle godine EVRD predviđala rast od dva odsto, Vučić je kazao da Srbija neće biti u recesiji ove godine što će "biti veliki uspeh za zemlju koja rešava pitanje finansija".

– Mislim da ni u ovoj godini nećemo biti u recesiji. Prvo moramo svoj sistem da ozdravimo, svoju zemlju da ozdravimo. Drago mi je što su ljudi iz Svetske banke hvalili naše poteze – rekao je Vučić.

Kako je objasnio, poplave su odnele pet odsto BDP, a oporavak od toga nije lak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here