Vučić: Srpsku volim, BiH poštujem

0

Vučić u prvoj zvaničnoj poseti Sarajevu
 

"Nema nikakvog otklona od Banjaluke. Poštujemo i volimo Republiku Srpsku ali poštujemo integritet BiH. Niko ne može da uništi Republiku Srpsku, ali poštujemo integritet BiH i smatramo da treba da postoji i da sa njom sarađuđemo i uspostavljamo poverenje", rekao je Vučić Radioteleviziji Srbije (RTS).

 

Premijer je istakao da je njegova poseta Sarajevu ispravna odluka "nekoga ko vodi ozbiljnu i odgovornu politiku" države Srbije. "To je bio važan signal jer nam je BiH četvrti spoljnotrgovinski partner i jer tu živi veliki broj Srba", rekao je Vučić.

 

Vučić je dodao da bi Vlada htela da vidi više biznismena iz BiH u Srbiji i istovremeno veće prisustvo Srbije u BiH.

 

"Konkretno smo zahtevali da možemo da učestvujemo po njihovom Zakonu o javnim nabavkama u prodaji naših sirovina i materijala u Kreka Banovići i da možemo da prodajemo naše vatrostalne materijale železarama u BiH", rekao je Vučić.

 

Dodao je da je zamolio da BiH ne donosi, po oceni Srbije, diskriminatorski zakon za proizvođače vina i piva, koji bi dramatično oštetio srpsku privredu, proizvođače i radnike.

 

Najavio je da će krajem juna i početkom jula biti održani sastanci sa predstavnicima država regiona pod okriljem EU.

 

"Tu ćemo razgovarati o zajedničkim projektima i dobijanju novca od EU. Koliko ćemo biti uspešni da zajednički to uradimo i ostvarimo korist za Srbe i građane Srbije, ali i za Bošnjake, Hrvate i Srbe koji žive u BiH, to je na nama i na tome koliko ćemo biti uspešni u tome da razmišljamo o budućnosti a ne da besmisleno trošimo vreme na prošlost oko koje ćemo se možda nekada dogovoriti, a možda nikada", rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here