Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić učestvovao je danas u Beogradu na međunarodnoj konferenciji “Svet posle virusa korona”.

Vučić je rekao da je vreme da govorimo otvorenije o dve stvari: kako sagledavamo odnose u svetu, a druga je pozicija Srbije u budućnosti i kako ćemo reagovati na političke, ekonomske i zdravstvene izazove.

– Danima i nedeljama pravio sam analize svega što se dogodilo i šta bi moglo da se dogodi. Pred nama su izazovi – rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima u prethodnih šest meseci se više stvari promenilo, nego u prethodnih 20 do 30 godina.

– Tih šest meseci doneli su drastične i dramatične promene u svetu geopolitike i ekonomskoj snazi i onome kakav će uticaj pojedine zemlje, blokovi i regioni imati na događaje u svetu u budućnosti – ocenio je on.

Vučić je ukazao na to kako je pandemija uticala na ekonomiju i ocenio da uz veliku snagu iz pandemije izlaze Nemačka i Kina.

– Kina je prva uspela da se izbori sa pandemijom, i ima želju da nastavi ono što je bila američka želja – to je globalizacija i preuzimanje pozicije ključnog igrača u globalizaciji. Uspela je da pokaže dozu solidarnosti koju mnogi nisu mogli da pokažu – rekao je Vučić.

On je ukazao na to kolike su posledice pandemije u SAD, ali je ocenio da će se brže nego male zemlje ekonomski oporaviti.

– U tim uslovima govoreći u političkom, ekonomskom i vojnom smislu izdvajaju se SAD, Kina, Evropa, pre svega Nemačka i Rusija – kazao je Vučić i dodao da veći nivo solidarnosti možemo očekivati od tih zemalja.

Vučić je kazao da prvi ukazuje na takvu poziciju sila u svetu i dodao da kao Srbija nećemo prihvatiti ulogu da slušamo, ma koliko smo mali.

– Dok je Srbija bila apsolutno najneuspešnija, kada smo sa prosečnom platom zaostajali za CG, BiH tada Srbija nikome nije smetala – kazao je on.

Govoreći o situciji u regionu, Vučić je kazao da je ideja o putovanju samo uz ličnu kartu propala, jer nije “imal tutora”.

– Svi misle da imaju pravo da govore o rešenju Kosova i Metohije, sve svetske i regionalne sile. A kada bismo mi rekli jednu reč o njima rekli bi da se mešamo u unutrašnje stvari – rekao je Vučić.

On je kazao da je njegova krivica u tome što nije smeo zbog istorije da sakrije prezir prema onima koji su pokazali takav stav prema Srbiji.

– Dok sam predsednik tako ću se odnostiti prema svima koji misle da smo otirač o koji mogu svoje prljave noge da obrišu, da ga gaze i kažu da treba da budemo zadovoljni kako se divno odnose prema nama – rekao je Vučić i dodao da nije mogao da kaže sve što misli jer je predsednik Srbije.

– Za nas je strašno važno da gledamo šta se zbiva oko nas – poručio je Vučić.

Ipak, zaključio je da Srbija ima svoj strateški put u Evropsku uniju.

– Mi ostajemo na svom putu za Evropsku uniju, sarađivaćemo sa Kinom – rekao je on i dodao da će ubudće odgovoriti svima koji mu zamere na toj saradnji.

On je dodao da je potrebno da se “maknemo iz senke velikih”.

– Kada ne mogu da zamere nešto Makronu ili Kurcu biće – hajde da zgazimo Vučića. Nije meni problem što sam lično tu, nego što posledice oseća Srbija – zaključio je on.

Konferencija se održava u okviru inicijative “Beogradski strateški dijalog”, a kako su najavili organizatori, kroz tri tematska panela biće posvećena analiziranju geopolitičkih, ekonomskih i zdravstvenih aspekata pandemije koronavirusa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here