Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da posle ukidanja taksi očekuje strahovite pritiske na Srbiju i da je pitanje trenutka kada će se od Srbije tražiti da de fakto ili de jure prizna Kosovo, sa ciljem da ga ubace u UN.

“Njihov cilj je da ubace Kosovo u Ujedinjene nacije i to je suština svega. To treba da očekujemo, pitanje je trenutka kad će se to dogoditi, da li za tri meseca, šest meseci, godinu dana, to će se desiti”, rekao je Vučić za televiziju O2.

Na pitanje o zameni takse reciprocitetom, Vučić je kazao da prvo treba sačekati i videti kakvu će Priština odluku po pitanju taksi doneti i da li će zahtevati reciprocitet, ali da nema sumnje da će uslediti pritisak na Srbiju.

Na pitanje šta bi podrazumevao Ahtisarijev plan plus plus i da li će pitati narod šta misli o tome, predsednik Srbije kaže da će se narod svakako pitati, ali da će pre toga i on reći šta misli o tome.

“Daće oni i više (od Ahtisarijevog plana), ali će tražiti de fakto ili de juro priznavanje Kosova od Srbije. Cilj je da ubace Kosovo u UN”, kazao je Vučić i dodao da je to ono što možemo da očekujemo u narednom periodu.

Vučić dodaje da je samo pitanje trenutka kada će to tražiti od Srbije, da li za tri ili šest meseci ili za godinu dana, ali da će se to svakako dogoditi i da će onda biti strahoviti pritisci na našu zemlju kad dođe takav zahtev – “nešto što ne možete da prihvatite, a sa druge strane, ne smete da odbijete”, objasnio je Vučić.

Dodao je da je to već doživeo, kada su od srpske strane tražili da u Briselskom sporazumu stoji da Beograd prihvati ulazak Kosova u UN i da regionalna policija na severu broji 30 odsto Srba i 70 odsto Albanaca.

“Samo smo ja, Vulin i Ðurić bili protiv toga, prihvatili su gotovo svi drugi zvaničnici. Na kraju sam ja to odbio i samo zato Kosovo danas nije deo UN. Svi ostali su hteli, a ne mogu da im zamerim, jer znam kakav je bio strašan pritisak tih dana i noći i kakve su pretnje bile upućivane”, rekao je Vučić.

Kaže da je i tada jasno rekao da nema cenkanja i da neće biti sporazuma ako se ne izbriše član o UN i izmeni deo sporazuma o regionalnoj policiji.

“Znam šta nam sledi, suviše sam iskusan, suviše sam preživeo da ne bih znao šta dolazi. Uvek se najviše plašim dobrih i lepih reči, jer znam šta posle toga ide”, rekao je Vučić.

9 COMMENTS

  1. ” Ne mozete da prihvatite, a ne smete da odbijete”….To kaze neko, a Jos i predsednik drzave kojoj hoce silom da otmu deo teritorije…..Ti kaze onaj koji na svojoj strani ima rezoluciju 1244 SBUN koja garantuje da je bas taj deo neotudjivi…To kaze onaj koji ima iza sebe Kinu i Rusiju i vise od pola covecanstva…Sta reci o takvom i tom, kad i ptice na granama znaju ko ga je i zasto doveo na vlast u Srbiji….
    U istoriji Srbije vece nesrece nije bilo od njega!
    Srbijo, neka ti je Bog sacuva od njega !!!

  2. Gde je tu problem? Ako neko nesto od mene trazi, moje je da li cu mu trazeno dati ili ne. Znaci, odlucuje onaj od koga se nesto trazi. Moze pokusati da mi otme, ali to je nesto drugo od poklona. Oteto se moze, kad tad, vratiti – ne i poklonjeno.
    Vucici trazi razumevanje i pomoc za izdaju.

  3. Polako postaje nesvatljivo sto nam Gospodin Vucic stalno stvara scenarije i drame o pritiscima za priznanje Kosova. Ovo stvarno izgleda da Gospodin vucic na ovaj nacin priprama naciju na ono sto niko nebi zeleo (priznanje Kosova).
    Gospodin predsednik treba da se drzi principa nepriznavanje Kosova, sto mu u Srbiji niko nebi oprostio, i ne posvecivati paznju na glasine evropskih vazala.
    A Srbija nece propasti ako je neprime u EU. Na protiv svi su izgledi da evropski vazali nece lako pustiti Srbiju da ode u drugi Tabor. Zato srbski celnici trebaju da ostanu hladne glave i da lagano piju caj i rade svoj poso.

  4. Зна издајник шта је обећао, па сад наговештава шта следи из тог пакета обећања. На тај начин жели себе аболирати од одговорности.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here