Vučić: U 2015 menjamo lice Srbije

0

Fonet/D. A.
Nije imao nijedan slobodan dan: Aleksandar Vučić
 

Vučić je predstavljajući rezultate Vlade na čijem je čelu i planove za nastupajuću godinu, rekao da od 27. aprila kada je formirana Vlada nije imao nijedan slobodan dan čime se "ponosi", istakavši da je ponosan i na rad ministara.

"Zadovoljan sam angažmanom ministara. Oni će raditi i više i bolje", istakao je Vučić.

On je izrazio uverenje da će Vlada uspeti u tome da zemlju koja je bačena na kolena, podigne i da će ona postati "zvezda u usponu".

"Nema više čekanja. Čekali su, lagali, obećavali oni koji su vodili zemlju pre nas. Krećemo, radimo, jurimo ka cilju. Nismo mi krivi što taj cilj nije blizu", istakao je Vučić i zamolio građane
Srbije da "sagledaju ko je stvarno kriv".

Vučić je rekao da će pred Srbijom koja je od sledeće godine preuzima predsedavanje OEBS-om, biti teških obaveza.

"Moj najveći strah u 2015. godini dolazi od onoga na šta ne možemo da utičemo. Mi se ne plašimo obaveza već toga šta će se dešavati na terenu", istakao je premijer podsetivši da je zbog ukrajinske krize posredno došlo do pada ruske rublje, a time i pada dinara.

Sve što se loše dogodi ne teritoriji Rusije i Ukrajine, pogodi i nas, rekao je Vučić dodajući da je to ono na šta Srbija ne može da utiče.

Po njegovoj oceni, aktuelna Vlada je od početka mandata radila pošteno i odgovorno i morala je da donosi teške odluke, adekvatne teškom vremenu u kojem živimo.

Vučić je dodao da je Vlada pred sebe postavila teške ciljeve, koje prethodne nisu želele da postavljaju, i rekao da je uspela da Srbiju oduzme od raznih "razbojnika" i da je vrati običnim građanima.

Govoreći o ekonomskoj situaciji, premijer je rekao da su rezultati fiskalne konsolidacije u poslednjem kvartalu bili izuzetno dobri i dodao.

On je izneo uporedne podatke za period od septembra do decembra 2013. i 2014. godine koji ukazuju da je na ime Poreza na dodatu vrednost ove godine prikupljeno značajno više novca.

Prema tim podacima, u septembru 2013. godine na ime PDV-a prikupljene su 23 milijarde dok je ove godine ubrano 30 milijardi dinara. Najuspešniji mesec bio je oktobar kada su se od PDV-a u državnu kasu slile 42 milijarde dinara.

On je istakao da je nezaposlenost u toku 2014. godine smanjenja za nešto manje od sedam odsto dodao da je to rezultat na koji Vlada može da bude ponosna.

Premijer je najavio da će naredna godina biti godina velikih investicija kojima će Vlada pokušati da kompenzuje smanjenje agregatne tražnje, kroz velike investicione radove.

Prema njegovim rečima, sredstva za te radove neće biti prikupljena kroz nova zaduživanja već kroz razne oblike privatno-javnog partnerstva.

Premijer je rekao i da će o eventualnoj rekonstrukciji Vlade javnost obavestiti na vreme negirajući medijske navode da će smeniti ministre finansija i privrede, Dušana Vujovića i Željka Sertića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here