Tanjug

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je dogovorio sa direktorom jedne od najvećih fabrika u Subotici da otvori jedan pogon u Apatinu i zaposli tu 300 do 400 radnika, i naveo da će biti rešeno pitanje Luke Apatin.

Vučić je u Apatinu obišao jedan od objekata Predškolske ustanove Pčelica, u kojem su prošle godine, po prvi put izgrađene i jaslice, koje primaju 64 dece.

– Govorili su da dolazim da otvorim jaslice koje je predsednik opštine već otvorio. Prvo, nisam došao ništa da otvoram, a pogotovo ne ono što je već otvoreno. Došao sam da obiđem Apatin i razgovaram sa ljudima. Da vidim kako izgleda ono što je trebalo oni da urade mnogo ranije, a nisu, pa smo morali mi. To je moj odgovor njima – navodi predsednik Srbije.

Vučić je primetio da su tako pričali pojedini i za otvaranje aerodroma “Morava” u Lađevcima, iako je juče prvi put dat sertifikat tom aerodromu za civilne letove.

Dodao je da se nada da će biti napravljene još jedne jaslice u Apatinu i proširene postojeće ako bude više dece.

Predsednik je rekao da i Prigrevica kod Apatina mora da dobije fekalnu kanalizaciju, kao i da se reše komunalni problemi u Sonti.

On je istakao da dosta ljudi iz Apatina radi u Subotici i da je zato dogovorio da jedna od najvećih fabrka u Subotici premesti pogon u Apatin.

“Iako je za luku dobijena slobodna zona, gledaćemo da rešimo pitanje Luke Apatin, iako to nije lako zbog odnosa koji imamo sa Hrvatskom. To bi značilo mnogo više posla za sve stanovnike Apatina. Ostaje nam da dovedemo još jednog investitora u Apatin”.

Najavio je da će se više novca ulagati u Banju Junaković kako bi dolazilo više turista.

Takođe, najavio je da će pre kraja godine biti značajno povećane plate u javnom sektoru za vaspitačice, policajce, zdravstvene i socijalne radnike, kao i penzije, što će se nastaviti i narednih godina.

Inače, za izgradnju jaslica Ministarstvo privrede i lokalna samouprava izdvojili su više od 40 miliona dinara. “Pčelica” ima 79 zaposlenih, u 10 objekata koji se nalaze na teritoriji cele opštine Apatin, a koje pohađa 641 dete.

Direktorka Biljana Mandić poklonila je predsedniku knjigu – istorijat zabavišta opštine Apatin, čiji je autor vasipitačica iz te ustanove Valerija Ambruli, koja govori o predškolskoj praksi u Apatinu dugoj 137 godina.

Osim jaslica, predsednik Vučić je u Apatinu posetio i kompaniju “Vero”, koja se bavi proizvodnjom obuće.

Proizvodi su namanjeni isključivo za izvoz, i to pre svega u Italiju, a u kompaniji su uglavnom zaposlene žene.

Osim pogona u Apatinu u kome je zaposleno oko 300 ljudi, kompanija ima i pogon u Sremskoj Mitrovici koji ima oko 90 zaposlenih.

Predsednik je vlasnici kompanije ponudio pomoć i rekao da država pomaže nabavku opreme sa učešćem od 50 odsto sredstava, bespovratno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here