Tanjug
Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Emanuel Makron, Olaf Šolc i Aleksandar Vučić razgovaraće u četvrtak u Pragu o Kosovu i Metohiji, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji.

U Pragu će u četvrtak, gde se odražava prvi samit Evropske poltičke zajednice, biti održan i trilateralni sastanak predsednika Francuske, Nemačke i Srbije.

Predsednik Francuske Emanuel Makron, nemački kancelar Olaf Šolc i predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće o Kosovu i Metohiji, evropskim integracijama i o strateškom pozicioniranju Srbije prema ratu u Ukrajini i sankcijama Rusiji.

Vučić će 6. oktobra učestvovati na Samitu u Pragu na kojem će se razgovarati o inicijativi za uspostavljanje Evropske političke zajednice kao platforme za dijalog postojećih članica Evropske unije i onih država koje tome teže, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika Srbije.

Tokom Samita, Vučić će učestvovati i na Okruglom stolu o energetici, ekonomiji i klimatskim pitanjima.

Jedna od glavnih tema prvog samita Evropske političke zajednice u Pragu biće usklađivanje sa politikom sankcija prema Rusiji, a od Srbije će se očekivati objašnjenje zašto nije usklađena sa zajedničkom pozicijom EU, izjavio je evropski zvaničnik upućen u pripreme sastanka.

Diplomatski izvori u Briselu ocenjuju i da samit u Pragu nije sastanak EU i “ostatka Evrope”, već okupljanje različitih partnerskih zemalja, uključujući i one koje nemaju, ili ne žele perspektivu članstva u EU.

“Zato će se o eventualnim posledicama neusklađenosti Srbije za njen dalji evropski put odlučivati u drugom formatu, koji okuplja samo 27 članica EU”, navode u Briselu.

U prestonici Češke, koja trenutno predsedava Evropskoj uniji, okupiće se 44 zemlje. Za stolom će biti 27 zemalja članica EU i 17 drugih država, među kojima Ujedinjeno Kraljevstvo, Ukrajina, Turska, Jermenija, Azerbejdžan, Norveška, Švajcarska i sve zemlje Zapadnog Balkana.

3 COMMENTS

  1. Pusti Vučiću
    Njihova lažna obećanja
    Dok jenkiji šalju još vojske na Kosovo
    Nema tu prijateljstva
    🇷🇸☦️🇷🇺

  2. “Od Srbije se očekuje objašnjenje” – pa zar vam nije već objašnjeno ??? Vučić je lepo rekao – ako nismo uveli sankcije zemljama koje su nas bombardovale i priznale tzv Kosovo, zašto bi to uradili Rusiji koja brani naše nacionalne interese i teritorijalni integritet. Drugo, Nemačka i Francuska su beše bili garanti i Minskih sporazuma, a EU Briselskog sporazuma – i šta bi sa njihovom realizacijom ? Razgovor sa vazalima SAD u Evropi je čisto gubljenje vremena.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here