Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić došao je u Jagodinu gde mu je na svečanoj sednici Skupštine grada, koja je održana povodom Dana oslobođenja tog grada od fašizma u Drugom svetskom ratu, dodeljeno zvanje počasnog građanina Jagodine i najavio da će taj grad početkom decembra dobiti nov 64 slajsni skener.

Vučića je ispred zgrade opštine dočekao gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma, ali i veliki broj građana kojima je kazao će se raditi i kompletna rekonstrukcija bolnice u Jagodini.

– Došao sam da bih vam rekao da priznanje koje dobijam nije izraz nečije moći već izraz moje poniznosti prama vama građaima Jagodine i Pomoravlja, jer znam da moramo još mnogo da uradimo. Hvala na gostoprimstvu – poručio je Vučić.

Kazao je da je je država u sedam fabrika u Jagodini, od kojih je poslednja Fišer, uložila 20,3 miliona evra za subvencije.

– Davali smo novac za različite potrebe ljudi u Jagodini. Do kraja godine, u decembru imaćete ovde, što je posebno važno za žene, nov 64 slajsni skener, tako da nećete morati više da dolazite zbog toga u Beograd i Kragujevac – rekao je Vučić.

Dodao je da novi skener košta 36 miliona dinara i da će ga Jagodinci imati početkom decembra u svojoj bolnici.

Kazao je da je sa Markovićem razgovarao i oko opremanje Barutane, što je deo industrijske zone i da će država za početak izdvojiti 300.000 evra, a ukupno 20,5 miliona evra za kanalizaciju i kompletno prečišćavanje otpadnih voda.

– Moramo da popravimo i ulice po gradu i puteve po okolnim selima, jer tek tada će da osete građani viši standard – naveo je Vučić.

Predsednik je kazao da je prosečna plata u Jagodini porasla za 48 odsto od 2012. godine, ali da je sada oko 450 evra, što je niže od republičkog proseka, zbog čega će pokušati da obezbedi investiciju koja neće biti, kako je rekao, radno intenzivnog karaktera već kompanija koja će zaposliti ljude sa visokim obrazovanjem.

Vučić je istakao da će uskoro pored Jagodine, prolaziti i brza pruga koja će se graditi od Beograda do Niša, što će dodatno oznažniti ceo Pomoravski okrug i privući strane investitore.

– Spremni smo još više da uložimo. Molimo da donesete projekte i uveren sam da ćemo zajednički da uradimo mnogo toga i napravimo još lepše lice Jagodine i celog Pomoravlja – poručio je Vučić.

Jagodinu, koja je bila glavno nemačko uporište za vreme Drugog svetskog rata u Pomoravlju, pre 77 godina, 17. oktobra, oslobodile su jedinice Crvene armije pod komandom komandanta streljačkog puka Matveja Puzirovskog i jedinice jugoslovenskih partizana.

Odlučne borbe za oslobođenje Jagodine vođene su u periodu od 15. do 17. oktobra 1944. godine, a Nemci su se povukli iz tog grada u noći između 16. i 17. oktobra.

Tokom povlačenja, minirali su i digli u vazduh sve mostove na Belici, a od eksplozija nastradale su okolne zgrade, naročito one koje su se nalazile u okolini Kamenog mosta.

U ranim jutarnjim satima 17. oktobra u Jagodinu su ušle jedinice 113. i 223. streljačke divizije Crvene armije.

Građani su oslobodioce dočekali na ulicama obasipajući ih cvećem, a grupa omladinki sašila je zastavu namenjenu crvenoarmejcima i ona je predata Matveju Markoviču Puzirevskom.

Osim proleterskih simbola – zvezde petokrake, srpa i čekića, na crvenoj zastavi je izvezen i tekst “1041. puku – oslobodiocima Jagodine – 17. oktobar 1944”.

Prilikom oslobođenja Jagodine poginulo je 13 stanovnika grada i jedan broj vojnika Crvene armije, a poginuli crvenoarmejci sahranjeni su u Mijatovcu, Majuru i u dvorištu Nove crkve.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here