Vučić u Sarajevu branio Dejton

0

Interes Republike Srpske je jaka i stabilna Srbija
 

"Prakse pojedinih zemalja pokazuju da je moguće napraviti kombinaciju održivog spoljnog okvira i održive autonomije unutrašnjih jedinica, i da je to formula za održanje složenih društava sa složenim međunacionalnim odnosima. Problem sa BiH je što se kroz intervencije međunarodne zajednice, a u skladu sa težnjama političkog Sarajeva, upravo išlo kontrasmerom od onog što je bit dejtonske arhitekture BiH", rekla je Cvijanovićeva u intervjuu za novi broj Nedeljnika.

 

Na pitanje kakav bi bio njen stav prema eventualnom formiranju hrvatskog entiteta u BiH, Cvijanovićeva je naglasila da "bilo kakve promene, a posebno ustavne promene" moraju biti rezultat dogovora tri naroda i dva entiteta i ne mogu se dešavati "nauštrb interesa RS".

 

Premijerka RS ocenila je da vlada RS ima dobre odnose sa vladom Srbije koju vodi Aleksandar Vučić, "kao što je imala i sa svim prethodnim vladama".

 

Povodom Vučićeve posete Sarajevu, Cvijanovićeva je navela da je interes RS "jaka i stabilna Srbija sa mnogo međunarodnih prijatelja koja će onda efikasnije moći da brani dejtonske principe koje je gospodin Vučić podržao i tokom posete".

 

Komentarišući navode da bi SNSD Milorada Dodika na izborima u BiH mogla doživeti sudbinu koju je u Srbiji doživela Demokratska stranka, odnosno pretrpeti poraz od opozicione SDS Mladena Bosića Cvijanovićeva je rekla da tu ne vidi nikakvu analogiju.

 

"On (Bosić) je umislio da je važan faktor u međunarodnim odnosima samo zato što mu je neki dokoni stranac koji radi u Sarajevu poslao SMS", kazala je Civjanovićeva.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here