EPA/Andrej Čukić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u sredu će na poziv nemačkog kancelara Olafa Šolca boraviti u Berlinu, a sa Šolcom će razgovarati na najaktuelnije ekonomske i političke teme o ratu u Ukrajini, dijalogu Beograda i Prištine…

Istog dana, Šolc će primiti i premijera Kosova Aljbina Kurtija, a na te sastanke nemački kancelar pozvao je i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Iz Šolcovog kabineta je saopšteno da razgovori imaju za cilj da se podrži dijalog Beograda i Prištine, pa će, nakon odvojenih razgovora Vučića i Kurtija sa Šolcom, sa njima razgovarati i Miroslav Lajčak.

Kako je na svom tviter nalogu naveo nemački ambasador u Prištini Jorn Rode „oba sastanka ce se fokusirati na koordinaciju daljih reakcija na ruski agresorski rat protiv Ukrajine, političke i ekonomske odnose i regionalnu saradnju”.

Sastanci ce, naveo je Rode takode poslužiti za podršku dijalogu Beograda i Prištine koji vodi EU” i dodao da je u cilju podrske dijalogu Šolc pozvao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka koji će, kako tvrdi nemački ambasador, održati zajednicki sastanak sa Kurtijem i Vučićem.

Ukoliko bi do tog sastanka došlo to bi bio prvi susret Vučića i Kurtija od 19. jula prošle godine kada su se susreli u okviru dijaloga u Briselu.

Predsednik Srbije je ranije danas rekao da da ne očekuje lak razgovor i da strahuje od njega.

– To znači da ću, ako ništa, na veoma odgovoran način nastupati. Svakako ne očekujem lak razgovor – rekao je Vučić.

On je i pre nekoliko dana rekao da nema prevelika očekivanja od tog sastanka, već da očekuje da sasluša primedbe na ponašanje Srbije i da ima priliku da kaže stav naše zemlje.

– Dobra prilika da ćemo imati neko vreme da iznesemo stavove, ali nećemo promeniti stav Nemačke ni oko KiM, a ni oko sankcija – konstatovao je tada Vucić.

Domaći i strani analitičari saglasni su da je razgovor u Berlinu pokušaj Nemačke da odblokira dijalog Beograda i Prištine i aktivnije se uključi u rešavanje kosovskog pitanja, ali da je ishod neizvestan.

Nekadašnji izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič kao cilj ovih razgovora vidi i želju Nemačke da bude aktivnija na Zapadnom Balkanu gde je Srbija, kako kaže ključna država, a Kosovo ključno nerešeno pitanje. On kaže da Šolc želi da se reše pitanja oko kojih bi i Moskva mogla da bude zainteresovana.

Petrič istovremeno skreće pažnju da će ovi ragovori, kako kaže pokazati koliko je Kurti spreman da bude fleksibilniji, i da svoj doprinos rešavanju kosovskog pitanja.

I diplomata Zoran Milivojević ističe želju Nemačke da se aktivno uključi u rešavanje kosovskog čvora, da se obnovi dijalog na najvišem nivou, ali skreće pažnju da neće biti značajnijeg pomaka, ukoliko SAD ne izvrše pritisak na Kurtija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here