Tanjug
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje Obeležavanju Dana sećanja na žrtve ustaškog zločina-genocida Nezavisne Države Hrvatske u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

– Teško je ne ostati nem na ovim kostima nabijenim u plitku zemlju.  Ubiti Srbina zvanično nije bio greh, a Srbi ni mrtvi nisu mogli da budu Srbi –  rekao je Vučić na početku obraćanja.

– Najradije bih ćutao ovde, da ta ćutnja ne prelazi u zaborav. Ćutao bih da nisu decenijama ćutali. Ovakav zločin moramo da sprečimo, da se nikome ne ponovi.

Predsednik Srbije položio venac povodom Dana sećanja na žrtve na grobnom polju “Topole”. Venac su, sa predsednikom Vučićem položili ministri u Vladi Srbije Darija Kisić Tepavčević i Aleksandar Vulin.

Nakon intoniranja himni Srbije i RS, održan je parastos za sve žrtve ustaškog logora Jasenovac.

Logor Donja Gradina oformljen je 1942. godine u sistemu ustaškog logora Jasenovac, a bio je aktivan sve do završetka Drugog svetskog rata 1945. godine i sloma NDH.

Prostirao se na 116 hektara, sa skoro 65.000 kvadratnih metara masovnih grobnica, a u njemu je, ubijeno 360.000 ljudi, uglavnom Srba.

Na ulazu su svečano postrojeni kadeti Vojske Srbije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here