Tanjug/AP
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa američkim senatorima Odbora za spoljne poslove Krisom Marfijem i Džin Šejhin, kao i senatorom Odbora za oružane snage Tomom Tilisom, sa kojima je razgovarao o bilateralnoj saradnji, evropskim integracijama Srbije, situaciji u regionu, energetici i krizi u Ukrajini.

Predsednik Vučić je istakao da je unapređenje saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije.

– Trgovinska razmena će ove godine dostići iznos od 1,2 milijarde dolara, što pokazuje značajan napredak u našim ekonomskim odnosima. Nadamo se dodatnom intenziviranju različitih vidova saradnje i realizaciji konkretnih projekata od obostranog interesa – rekao je predsednik Vučić.

Povodom krize u Ukrajini, predsednik Vučić je naglasio privrženost Srbije poštovanju načela međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, o čemu svedoči i glasanje Srbije u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija i drugim međunarodnim telima.

Tokom razgovora sa američkim senatorima, predsednik Vučić je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona putu Srbije ka punopravnom članstvu u EU.

– To je jedan od naših prioritetnih spoljnopolitičkih ciljeva i strateško opredeljenje Srbije – istakao je predsednik Vučić.

Razgovarajući o situaciji u regionu, predsednik Vučić je naglasio da Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, kao i Republike Srpske unutar BiH, saopštila je Pres služba Predsednika.

On je dodao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje stabilnosti u regionu i jačanje saradnje u svim oblastima, a posebno u oblasti ekonomije, jer samo takav region omogućava održiv razvoj i same Srbije.

S tim u vezi, predsednik Vučić je, kao primer uspešne regionalne saradnje, naveo Inicijativu „Otvoreni Balkan“, čiji je cilj dalji razvoj regiona i podizanje životnog standarda svih njegovih građana.

Senatori SAD čestitali su predsedniku Vučiću pobedu na nedavno održanim izborima.

Oni su naglasili značaj saradnje Srbije i SAD, istakavši da unapređenje odnosa dveju zemalja vodi jačanju ekonomske i političke saradnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here