Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će Srbija u narednom periodu uraditi kompletnu reviziju za svaku smrt od početka korona epidemije u našoj zemlji, kako bi se proverilo da li se broj poklapa sa brojem iz sistema.

Vučić je kazao da je država od početka sve podatke prikazivala transparentno i uveren je da neće biti nekih većih razlika u odnosu na onu brojku iz sistema.

– Mi ćemo reviziju uraditi na najpošteniji način, verujem u stručnost naših ljudi, mi ništa nikada nismo krili i sve što smo radili, radili smo transparentno – rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara o izjavi epidemiologa Predraga Kona da je od marta do juna bilo više preminulih nego što je sistem pokazao.

Vučić kaže da Kona nije tako razumeo, već da je govorio o opštoj stopi mortaliteta.

Ističe da revizija smrti nije u našoj zemlji rađena decenijama, čak ni 2011. godine za vreme ptičjeg gripa.

Vučić kaže da se trenutno, na primer, „revizijom smrti“ u Evropi bave Španci, zbog čega im se broj preminulih od kovida povećava.

Kazao je i da Srbija najviše testirala u regionu i izneo podatak da je Srbija na 100.000 stanovniak testirala 16.297 stanovnika, Rumunija 12.256, zatim Slovenija, Crna Gora, Severna Makedonija, Hrvatska, Bugarska Mađarska, BiH, Albanija.

– Testirali smo ubedljivo najviše, ne samo na Zapadnom Balkanu, veći i od naših istočnih i severnih i južnih suseda – rekao je Vučić i dodao da je Srbija imala i manji broj preminulih proporcionalno broju stanovnika u odnosu na druge zemlje.

Predsednik je istakao da je ponosan na rad lekara i državu kako su se izborili sa virusom korona i poručio da je najlakše napadai ljude koji se bore i rade.

– Kao država smo uradili ogroman posao, pre svega lekari, među njima i Kon, koji je bio česta meta napada. Ja kao predsednik države nisam bio na čelu Kriznog štaba, ali sam imao česte kontakte sa svima njima i podržavao sam i Nestorovića da iznosi svoje drugačije stavove – rekao je Vučić.

Dodao je da je svako od lekara imao pravo da kaže šta misli, i da niko od rukovodstva države nije govorio lekarima šta da kažu.

– Zamislite da kažem Pelemišu: “Je l možete da kažete ovu jednu ili drugu rečenicu?“. To je nemoguće. To su ljudi od integriteta, a napadani su u medijima najgorim mogućim rečnikom, samo zato što su govorili da je država uradila dobar posao – naveo je Vučić.

On je naveo i da je Goran Stevanović uradio odličan posao, i da je to doktor kojeg „zove ceo grad“ da pregleda nekog ili proveri stanje nekog pacijenta.

Posebno ističe da podatke ne treba vezivati za lekare, jer je njihov posao bio da leče i spasavaju ljude.

– Govorte o političarima šta hoćete, naše je da demantujemo, ali nemojte da govorite da su lekari, koji su se herojski borili protiv korone, nešto krili – poručio je Vučić.

1 KOMENTAR

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime