Tanjug
Vučić prima vakcinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić vakcinisao se kineskom vakcinom Sinofarm tokom posete Rudnoj Glavi.

Pre vakcinacije izmeren mu je pritisak.

Vučić je primio kinesku Sinofarm vakcinu, a za tri nedelje biće revakcinisan.

Njega je vakcinisala doktorka Anita Repeđić, kojoj je Vučić, prilikom ulaska, predao buket cveća.

U razgovoru sa medicinskim osobljem Zdravstvene stanice Vučić se informisao o procesu vakcinacije u Rudnoj Glavi.

Doktorka je, posle davanja vakcine, predsedniku poručila: „Vidimo se za tri nedelje, za drugu dozu“.

Na pitanje da li je bolelo, odgovara:

“Nisam ni osetio”.

Navodi da je neophodno da se što brže vakcinišemo kako bismo spasli što više života. Upitan o trećoj dozi vakcine Sinofarma kaže da stav nema jer nije stručan, ali da to nije za nas problem.

– Mi ćemo vakcine da nabavimo. Država će da uradi svoj posao – objašnjava.

Na pitanje da li će doći u Rudnu Glavu na drugu dozu kaže da je mislio da to uradi na jugu Srbije.

– Mislio sam da odem negde na jug Srbije za drugu dozu, mislio sam da odem u Merošinu – rekao je Vučić.

Ističe da je vakcinisan tek sada jer je revakcinisano preko milion građana Srbije.

– To je bila moja odluka, a zašto u Rudnoj Glavi? – Zato što volim Rudnu Glavu – dodao je on.

“Super se osećam”

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je meštanima Rudne Glave na, kako je rekao, veličanstvenom dočeku u njihovo mesto, gde se danas vakcinisao protiv koronavirusa.

– Ja sam još živ. Krećem se. Super je primiti vakcinu. Ništa se ne osećam, a možda postanem i malo pametniji. Obavestiću vas narednih dana – našalio se predsednik.

Nakon što je primio prvu dozu u lokalnoj ambulanti, ukazujući tako na značaj vakcinacije, u obraćanju medijima, Vučić je ponovio da će biti izgrađen put od Donjeg Milanovca do Rudne Glave, koji će, kaže, biti “kao pista”.

U drugoj fazu, radiće se, najavljuje, put Donji Milanovac – Majdanpek.

– To je važno, ali smo prvo želeli za manja mesta nešto da uradimo, da pokažemo ljudima da nam je stalo do manjih sela i više seoskih puteva ćemo da uradimo, videćete mašine već narednih dana – rekao je Vučić.

“Vitamini nabavljeni od 9 proizvođača”

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da će vitamini za penzionere biti nabavljeni od devet proizvođača, odbacujući tvrdnje da je u pitanju samo jedan proizvođač koji će na tome dobiti nekoliko miliona evra.

– Doneli mi prvu kesu vitamina i hteo sam da obradujem ljude i pokažem da smo se izborili – prokomentarisao je Vučić reakcije na njegovu objavu na instagramu i poruku “ovo će svi da dobiju”, što je zlonamerno protumačeno kao protežiranje jedne kompanije.

– Šta vam je podsvest, meni to ne bi na pamet palo, a njima odmah, kako da ukradu pare na vitaminima. Kažu jedan proizvođač će da dobije nekoliko miliona evra – rekao je Vučić na Rudnoj Glavi odgovarajući na pitanje novinara povodom “hajke” zbog nabavke vitamina.

Vučić je kazao da su u “tajkunskoj kompaniji”, aludirajućii na političke protivnike, pomislili da je Vučić dao nekom Orbanovom posao, a u stvari u pitanju je odličan biznis na severu Srbije koji vodi Mađar, ali ukazuje i da su svi proizvođači uključeni, jer u Srbiji ne može toliko vitamina da se proizvede.

– Mi smo sve proizvođace uključili, njih devet, ali oni su videli jednog i odmah pomislili da bi ukrali pare. Ali u svakoj su laži kratke noge i ovo je još jedna neistina i laž – poručio je Vučić.

 

“Narednih dana informacije o ruskoj i kineskoj vakcini”

Predsednik Aleksandar Vučić nije danas mogao da precizira kada će prva ruska vakcina biti proizvedena na Torlaku, ali je najavio da će narednih dana biti preciznih informacija o proizvodnjii ruske i kineske vakcine.

Vučić je, na pitanje kada će prva ruska vakcina proizvedena na Torlaku biti spremna, i u kojoj meri će to olakšati borbu za vakcine, odgovorio:

– Ne mogu tačno i precizno da saopštim. Voleo bih da postoji malo bolja koordinacija, o tome ću sa Anom Brnabić da razgovaram, da ne izlazi svaki ministar u javnost, tek da bi se pojavio, već da vidimo i da tačno znamo hodogram i sve drugo. Ali, narednih dana dobićete precizne informacije i oko ruske i oko kineske vakcine.

Vučić je napomenuo da je važno ne samo da pakujemo vakcine, već i da možemo da ih proizvodimo, da sami proizvodimo supstancu, tečnost koja ide u bočice.

– To je od suštinskog značaja, ali i to je samo prvi korak, a onda idemo dalje, u ulaganje u biomedicinu i biotehnologije, to će da pogura našu ekonomiju napred, a nauku da digne u nebesa – primetio je Vučić.

U tom smislu, dodao je da Srbija mora da sarađuje pre svega sa kineskom stranom, jer je reč o neverovatnom razvoju veštačke inteligencije.

On je naveo i da je dobio podatak najvažnijih svetskih instituta da će od danas, u naredna 73 dana, biti više spoznaja i saznanja o medicini i biotehnologijama, nego sve što smo do danas stekli, zahvaljujući veštačkoj inteligenciji.

– Stvari u svetu se menjaju brzinom munje, u SAD i Kini, s tim što Kina za nijasnu prednjači i mi to moramo da pratimo, da uhvatimo korak, jer ko danas ima vakcine, ima ekonomsku moć – rekao je Vučić.

Jumko otvara pogon u Rudnoj Glavi?

Vučić je izjavio u Rudnoj Glavi da će pokušati da dovede nekog stranog investitora za gradnju fabrike u tom mestu, kao i da bi rešenje moglo da bude i da Jumko otvori pogon u Rudnoj Glavi i zaposli 80 do 100 žena.

– Gledaćemo za Vidovdan da imate malu fabriku za 80 do 100 ljudi i planiram tada da dođem i da pokrenemo proizvodnju. Sutra dolazi direktor Jumka da vidimo oko otvaranja pogona – poručio je Vučić i zahvalio svima koji su ostali, kako je rekao, ovde i što brinu o svojim porodicama.

Vučić je razgovoru sa meštanima Rudne Glave, gde je došao da se vakciniše, kazao da bi pogon Jumka mogao da se otvori slično kao što je to urađeno u Drvaru.

– Neću da vam obećam, ali u narednih četiri ili pet meseci ako ne budemo mogli da dovedemo neke strance videćemo da dovedemo naše firme u tekstilnoj industriji, kao što je Jumko i slično – kazao je Vučić.

Predsednik je obećao meštanima da će ukoliko uspe u tome doći ponovo i da očekuje dobru rakiju i da ga ugoste.

Vučić je rekao meštanima da će država pomoći i u izgradnji lokalnih i regionalnih puteva u tom delu Srbije.

Jedan meštanin kao i u dosadašnjim susretima ovakve vrste, predsedniku Vučiću obratio sa molbom za socijalnu pomoć zbog loših materijalnih uslova, a Vučić je kazao da će pokušati da mu zaposle sina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here