Tanjug/AP
Ričard Grenel i Aleksandar Vučić (Foto: Arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se večeras u Minhenu sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine, ambasadorom Ričardom Grenelom.

Vučić je, uoči puta u bavarsku prestonicu, gde će učestvovati na 56. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, najavio susret sa američkim diplomatom, kao i mogućnost potpisivanja sporazuma o uspostavljanju železničkog saobraćaja između Beograda i PriŠtine, ukoliko se, kako je istakao, do kraja dogovore svi detalji te inicijative i odgovarajućeg dokumenta.

U Minhenu boravi i kosovski predsednik Hašim Tači, a možda se pojavi i premijer Aljbin Kurti, koji nastoji da deligitimiše Tačija kao glavnog pregovarača i da ga eventualno zameni u dijalogu sa Beogradom, mada se Kurtijevi, znatno tvrđi stavovi po tom pitanju, postepeno krune “u sudaru” sa stranim partnerima, a pre svega sa Grenelom, koji je, pored ostalog “blokirao” njegove ideje o reciprocitetu u zamenu za ukidanje taksi.

Prema informacijama “Vesti”, susret sa Grenelom je samo prvi u nizu dogovorenih i mogućih sastanaka srpskog predsednika sutra u Minhenu, gde će se okupiti evropska, ali i “prekoatlantska” politička elita.

Prisustvo zvaničnika iz ključnih svetskih centara moći i odlučivanja čine ovogodišnji minhenski forum za Srbiju nekom vrstom “check point”-a pre svega u procesu rešavanja odnosa Beograda i Prištine, kao i pitanja sudbine, odnosno kapaciteta Evropske unije i procesa njenog proširenja.

Predsednik Vučić moći će “iz prve ruke”, mada nezvanično, da čuje kako se trenutno “mešaju karte” po ta dva pitanja, ali pre svega da, slobodnije rečeno, “opipa puls” starih i novih igrača angažovanih na kosovskom problemu.

Prema saznanjima do koje su došle “Vesti”, među Vučićevim sagovornicima biće vršilac dužnosti pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Filip Riker, kao i pojedini istaknuti američki senatori.

Takođe, predsednik Srbije razgovaraće sa šefom radne grupe za Zapadni Balkan u nemačkom Bundestagu Davidom Vadefulom, ali i savetnikom nemačke kancelarke Angele Merkel za spoljnu politiku i bezbednost Janom Hekerom.

Susreti sa nemačkim zvaničnicima padaju neposredno posle jasnog signala zvaničnog Berlina da želi direktno da se uključi u proces rešavanja kosovskog pitanja, pa razgovori sa kancelarkinim saradnicima predstavljaju dobru pripremu za susret Vučića sa samom Angelom Merkel, izvestan za mart mesec.

Vučića očekuju razgovori i sa šefom kineske diplomatije Vangom Jiem, kao i predstavnicima više evropskih zemalja, te sa Johanesom Hanom, zaduženim u Evropskoj komisiji za budžet i administraciju.

Predsednik Srbije učestvovaće i na okruglom stolu o bezbednosti na Balkanu “Koordinacija, saradnja, konsolidovanje? Podsticaj napretka zemalja Zapadnog Balkana”, kao i na panelu sa investitorima.

Visokorangirani sagovornici i teške teme u nekoliko sati minhenske konferencije mogli bi da naznače pravac procesa rešavanja za Srbiju jednog od najvažnijih pitanja, kosovskog, u narednom periodu.

A već večeras, posle pisma o namerama o uspostavljanju avio saobraćaja između Beograda i Prištine, mogao bi da bude povučen drugi značajan korak, odnosno dogovor o železničkoj vezi na istoj liniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here