Tanjug
Aleksandar Vučić

– Veoma je komplikovana i teška situacija za Srbiju po pitanju Kosova i Metohije, a oni koji to pojednostavljuju ne razumeju u kakvoj smo situaciji – konstatovao je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Vučić je istakao da evropski put Srbije i investicije zavise od razgovora sa Albancima, i da zato mora da se razgovara, jer ne možemo biti izolovani, ali da je veoma teška pozicija Srbije i srpskog naroda na KiM, a naše da nađemo najbolje rešenje, a da sačuvamo nacionalne interese.

– Mnogo je teško. Nikada neću da lažem narod kako je dovoljno samo da kažem – ne. Moj posao je da na odgovoran način vodim zemlju, da pokušamo da nađemo rešenje, da se mirimo sa Albancima, a da time ne ugrozimo naše interese – rekao je predsednik Srbije na TV Pink.

On je dodao da u sredu putuje u Brisel, gde se u četvrtak nastavlja dijalog, nakon što su u petak i danas tim povodom održane dve video konferencije.

Na današnjoj je, ističe, dogovoreno da u četvrtak prve teme budu interno raseljena lica i nestale osobe, uz ekonomiju.

– Očekujem teške razgovore u četvrtak. Sada ću više da živim u Briselu, nego u Beogradu, ali se ne radujem tome. Tamo imam Pavlovljev refleks, imam mučninu, jer ni se tamo ništa lepo nije dogodilo – rekao je Vučić.

Na konstataciju da je pregovarački pročes u prvi plan stavio rivalitet Evrope i SAD, Vučić se saglasio:

– Veliki je rivalitet i ne pitajte me. Da se sakrijem iza nekog kamena, da ne mogu da me nagaze ni jedni, ni drugi…

Kako je primetio, svi dobro sve znaju, samo se prave nevini i nevešti.

– Da izvučcemo što više i izgubimo najmanje što moramo, da probamo da vratimo izgubljeno od 2000. do 2012. godine. Šta god da dodam, samo ću da oštetim našu poziciju, da naštetim interesima u Evropi i svetu, a to neću da radim – rekao je Vučić.

On je podsetio da je obaveza, po GS UN da pregovori teku pod pokroviteljstvom EU, te dodao da nema igre oko toga.

– Makron i Merkel su pokazali veliku zinteresovanost. Naravno, i zbog geopolitičke igre sa Amerikancima, ali i što znaju da ne može beskonačno da traje stabilnost koja je negde naređena. Nikome nisu u interesu sukobu i ratovi. Ne želim da za vreme mog mandata bilo koje dete vratim majci u kočvegu, ali da sačuvamo naše interese – rekao je Vučić.

9 KOMENTARA

  1. ZASTO NE AKTIVIRAS RUSIJU KOJA SE SAMA NUDI I GARANTUJE KOSOVO UNUTAR GRANICA SRBIJE ONAKO KAKO TO NALAZE REZOLUCIJA 1244.

    • Па зато што није довољно да Србија каже – Е, од данас учествује и Русија!

  2. Ja upravo: uključi mozak! Kosovo nam je oteto i nema sile i moći da ga vratimo, sada.
    Dali da pate svi Srbi zbog zemlje u koju nemožemo ući i živeti?

  3. 1244. Tačka.Ako ne poštuju 1244,kako će poštovati nešto drugo što se potpiše? Neka se poštuje Rezolucija UN a u skladu sa njom neka ide još jedna sa novim dogovorima.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime