Tanjug
Aleksandar Vučić

“Dualno obrazovanje je važno, jer je to model u kojem je značajno znanje, ono što se ima u glavi i rukama i ono što neko zna da uradi”, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić pred učesnicima konferencije “Dualno obrazovanje – znanje za budućnost”.

On je poručio da samo zemlje koje imaju u svom sistemu dualni model obrazovanja mogu da imaju sigurnu budućnost.

– Mi ćemo sa ovakvim obrazovanjem biti mnogo “žilaviji” za svaku vrstu pada, nego što smo bili do juče – poručio je Vučić.

On je u tom kontekstu upozorio da ćemo, na primer, u Srbiji sve više imati problema da obezbedimo dovoljan broj stolara, bravara, tesara, zavavarivača i drugih zanatlija. Primetio je da na gradilištu “Beograd na vodi” nema dovoljno domaćih radnika i da su tu i Albanci iz Severne Makedonije, Rumuni, Srbi iz BiH i drugih zemalja

Vučić je rekao da je razgovarao ranije i sa državnim sekretarom Švajcarske koji ima sedmoro dece, od kojih su dvoje doktori nauka, ali su daleko manje plaćeni nego njihova braća i sestre koji se bave konkretnim zanatima.

– Kod nas će, na primer, vodoinstalateri biti najplaćeniji. I treba da budu, kada nismo na vreme razumeli da se više traže vodoinstalateri, nego pravnici. Moramo da razumemo kojih zanimanja nema na tržištu – naveo je on.

Vučić ističe da insistira na “mini Šengenu” sigurno ne zato da bi se slikao sa Edijem Ramom i Zoranom Zaevom, već da bi obezbedili nedostajuću radnu snagu određenih profila.

– Mi danas ne možemo nijedan auto-put da izgradimo bez radnika sa strane… Zanatlija nam nestaje i moraće da nam dolaze iz inostranstva. Svi hoćemo čiste ulice, izgrađene puteve, a niko ne pita ko će to da radi – rekao je Vučić.

2 COMMENTS

  1. Nije narodu rekao sta on zna da radi i nije rekao istinu o mini Sengenu. Mini Sengen ima zadatak da legitimise poplavu Albanaca u Srbiji, da se jos vise razmnoze i zavladaju prostorima bez rata. Moze li neko zamisliti da ce jedan Srbin moci, ili hteti, da radi u Albaniji? Narode, razmislite sta se krije iza lepih reci!
    Od kad Srbiji nedostaju obrazovani ljudi? Istina, video sam elektricara koji nije umeo da ugipsuje dozu u zid, ali tako je to kad su ga vaspitavali da je sramota raditi i pricali mu da elektricar treba belu kosulju, klesta i ispitivac napona.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here