EPA/Clemens Bilan
Aleksandar Vučić i Angela Merkel (Foto: Arhiva)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji i još jednom zamolio kancelarku da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina.

Predsednik Vučić razgovarao je sa kancelarkom Merkel o bilateralnim odnosima i situaciji u regionu, pre svega o zastoju u dijalogu Beograda i Prištine.

Predsednik Vučić je, u dugom i prijateljskom razgovoru, istakao da je Srbija u potpunosti posvećena dijalogu, koji se vodi uz posredovanje Evropske unije, s namerom da postizanjem kompromisnog, obostrano prihvatljivog rešenja, obezbedi stabilnost u regionu, zahvalivši kancelarki Merkel i predsedniku Makronu na inicijativi da sastankom u Berlinu, odnosno Parizu, podrže taj proces.

On je, međutim, ponovio da je za prevazilaženje zastoja u dijalogu neophodno da Priština ukine takse na robu proizvedenu u centralnoj Srbiji i još jednom zamolio kancelarku Merkel da pomogne da se nastavi slobodan protok robe i trgovina.

Predsednik Vučić je naglasio da će Srbija ostati privržena svojoj politici mira i saradnje na Zapadnom Balkanu, zahvalivši kancelarki Merkel što je pokretanjem Berlinskog procesa značajno doprinela stabilnosti našeg regiona.

Predsednik Vučić je, s tim u vezi, zamolio kancelarku Merkel da podrži formiranje Regionalne ekonomske zone, jer bi ona bila ključna za privlačenje investicija i ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Dvoje sagovornika su izrazili zadovoljstvo visokim nivoom političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Nemačke, ukazavši na to da nemačke kompanije, koje posluju u našoj zemlji, zapošljavaju oko 60.000 srpskih radnika.

On je izrazio nadu da će se još velikih kompanija iz Nemačke opredeliti da iskoriste dobro poslovno okruženje i otvore svoje pogone u Srbiji.

Predsednik Vučić je pozvao kancelarku Merkel da ponovo poseti Srbiju, navedeno je u saopštenju Službe za saradnju sa medijima predsednika Republike.

6 COMMENTS

  1. “…zamolio Merkelovu…” Моли Бога за здравље кад ниси у стању да сам урадиш нешто за шта те народ плаћа.

  2. Dokle ces da molis, ili neznas ili nevidis da ti ona sve to radi, prestani da cmizdris i da se prenemazes.

  3. Molio Merkelovu da interveniše na teritoriji koja nije njena i pomogne Vučiću da promeni zakon na teritoriji za koju tvrde da je naša. Devedesetih su nam pričali da su naši Knin, Karlobag, Virovitica itd… sad nam pričaju da nisu sigurni da je naš Niš, Vranje, Trstenik itd…
    Potpuno ista ekipa kao devedesetih samo Milošević i Arkan fale.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here