Vučić zaratio sa Briselom

0

Fonet/A. L.
Ponižen i uvređen: Aleksandar Vučić
 

Premijeru su zasmetali navodi da je Elektroprivreda Srbije za ispumpavanje vode iz Rudarskog basena Kolubara angažovala konzorcijum bez iskustva, čime je znatno uvećala cenu posla. Ova priča bila je i povod za Vučićevu razmenu teških reči sa portparolkom EU Majom Kocijančič. Predstavnica EU je oštro demantovala optužbe srpskog premijera, a on joj je još oštrije odgovorio kako bi ona da ga ućutka u ime EU.

Iza prepucavanja sa Briselom mogao bi da se krije zaokret od EU, bojazan je koju izražava predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vukašin Obradović.

Na Orbanovom putu

Vukašin Obradović smatra da bi odustajanjem od EU o i okretanjem drugoj političkoj opciji, Srbija pretrpela veliku štetu.
– Ne mislim tu samo na zaokret ka Moskvi, već pre strahujem da bi Aleksandar Vučić idole mogao da potraži u nekoj vrsti srpskog Orbana, odnosno politici nalik onoj u Mađarskoj koja se umnogome ne poklapa sa Briselom, iako je ta zemlja članica EU – ukazao je Obradović.

– Mediji su u ovom prepucavanju samo povod i kolateralna šteta. Više brine što neprimereno reagovanje premijera može da ima dublje povode koji mogu biti generalni stav prema evropskim integracijama. Plašim se da je njegovo reagovanje nije samo izraz nervoze usled pitanja na unutrašnjem i spoljnom planu, već nas stavlja u dilemu da li sada ima rezervu prema zacrtanom putu ka EU – kaže Obradović za "Vesti".

Premijer se, prema oceni nevladinog Centra za evroatlantske studije, polemikom sa EU neodgovorno poneo prema biračima koji su ga doveli na vlast, verujući da će ih iskreno voditi ka EU.

Psiholog i dugogodišnji političar Aleksandra Janković smatra da predsednik Vlade nije pokazao nervozu u polemici sa EU, već da neće dozvoliti da bude poslušnik.

– U nekim situacijama treba pokazati odlučnost – ocenila je ona za naš list.

Drugačijeg mišljenja je lider Socijaldemokratske unije, psiholog Žarko Korać koji ukazuje da je Vučićev ton i način davanja izjave neobičan jezik za premijera jedne države.

– Ako takav nastup ostavimo po strani i pogledamo sadržinu izjave, vidimo da Vučić napada EU zato što je jedna NVO dobila novac, možda i davno, za svoj rad. Brisel ukazuje da je uložio u mnogo u slične organizacije da nezavisno od bilo koga rade, a premijer, umesto BIRN-a napada celu EU, pa ispada da je Brisel istraživao tender, a ne novinari BIRN-a, tumači Korać za "Vesti".

On smatra važnim i odgovor na pitanje zašto premijer tako lično reaguje zbog ovakvog pisanja.
U javnosti se Vučićev nastup tumači i kao nervoza zbog kašnjenja otvaranja pregovaračkih poglavlja EU, približavanja briselskih razgovora o Kosovu koji bi mogli da uspore put Srbije ka EU. Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ističe da je važno da Srbija želi u EU kao partner, a ne kao "vreća za boks".

– Važno je da ponašanje srpske vlasti bude u skladu s interesima države – kazao je Đurić.
On smatra da je Vučić adekvatno odgovorio na poruke koje je u ime EU uputila Maja Kocijančič.

Čija lutka neće da bude

Centar za evroatlantske integracije Vučićeve optužbe vidi i kao uvredu institucije koju Devenport predstavlja, pa utoliko više iznenađuje izjava premijera "tim lažovima recite da su opet lagali".
– Koje su to vrednosti EU u koje Vučić veruje jer poštovanje slobode govora koju on namerno brka sa odgovornošću za javnu reč javnih delatnika u javnom prostoru, to svakako nije. Čudno je, takođe, da tvrdi da "neće da bude lutka na povocu", a nudi da se povuče s puta ako to oni javno zatraže i to istim onima kojima poručuje da neće da im bude lutka
– navodi Centar.

– Zanimljivo je da u tom odgovoru koji je stigao iz Brisela nismo čuli da je netačno da su davali novac toj organizaciji da je usmeravaju kako će politički raditi, niti smo na bilo koji način čuli neki odgovor na ono što je činjenica, da postoji praksa mešanja u politički život u regionu – zaključio je Đurić.

I ministar za rad Aleksandar Vulin ističe da Vučiću niko nema pravo da naređuje osim građana koji su mu dali mandat na izborima.

– Predsednik Vlade nije neko kome možete da naređujete – ocenio je Vulin.

A. Čukić
Iz Kolubare ispumpali skandal: Balkanska informativna mreža
 

Ko se kome sklanja sa puta

Maja Kocijančič je navodi da su mediji poput BIRN "bitni za valjan uvid u ono što rade izabrane vlasti" i da Brisel "očekuje da vlasti Srbije zajamče uslove za podršku slobodi izražavanja i medija". Ona ponavlja da EU podržava nezavisno i hrabro novinarstvo i slobodu izražavanja i pored ostalog odobrava finansijsku podršku širom regiona na osnovu konkurentnosti i strogog postupka, a uz poštovanje pune uređivačke nezavisnosti i odgovornosti za objavljene priloge.

– Vlade moraju za uzvrat biti spremne da deluju saglasno tim kritikama na konstruktivan i transparentan način, umesto što pokušavaju da ih uguše – navela je portparol EU.

Premijer Vučić je uzvratio da Srbija podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, zapitavši da li je sloboda svakojih reči dozvoljena Kocijančičevoj i Devenportu, a ne i njemu.

– Svestan sam da sam samo običan predsednik Vlade geografski male zemlje, a da su oni veliki i važni funkcioneri EU, ali nisam ni pomislio da će moj mali, obični odgovor na konferenciji za štampu izazvati bes moćnih i značajnih – kazao je Vučić, zapitavši da li mu zabranjuju da odgovara na pitanja novinara i da li pokušavaju da mu zabrane da saopšti da oni koje plaćaju ne govore istinu.

– Ako vam predstavljam smetnju jer neću da budem vaša lutka na povocu, već samo sluga građana Srbije, jasno me i nedvosmisleno o tome obavestite. I ne brinite, skloniću vam se sa puta, a znam da ima mnogo onih koji čekaju da ulogu potrčka i poslušnika istog sekunda preuzmu – odbrusio je Vučić.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here