Tanjug
Vučić u Pančevu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je jučerašnju akciju kosovske policije na severu KiM.

– Što se tiče Kurtija, zna on šta su mu bile stvarne namere. Ništa se neće desiti na SB, imaju podršku velike petorke. Šta god. Mi možemo da očekujemo podršku Kine i Rusije, ali to neće promeniti situaciju na terenu – naveo je Vučić tokom posete fabrike Brose u Pančevu.

– Nije to Kurti. Nek oni rade svoj posao, mi ćemo svoj. Razne te objave na društvenim mrežama, ali sam sam napisao onu jučerašnju na Instagramu – dodao je on.

– Nisu njihov cilj čokoladice… Kažu to je borba kriminala, ‘ajde nemojte da lažete – istakao je predsednik Srbije.

Na pitanje kako će pomoći Srbima na Kosovu ukoliko budu napadnuti, on je istakao da oklopne trupe KBS ne mogu po Rezoluciji 1244 da dolaze bez saglasnosti NATO i četiri gradonačelnika.

– Ovo im je sedmi ili osmi veliki upad ne bi li pokazali silu. Sve što misle da mogu da urade Srbe, neka probaju, pa da vide kakva će da bude naša reakcija. Predaja nije opcija i na nama je da se borimo… Što se mene tiče, koliko god da nam je teško, znam šta nam je činiti. Zaštićemo naš narod. Tačka. Kako? Nadam se da nikada nećete morati da vidite – naveo je Vučić.

“Oni (Kosovo) nemaju pravo da imaju svoju vojsku, a to što izmišljaju Kosovske bezbednosne snage uz pomoć stranaca to je drugo. Jasno je da nemaju pravo da dolaze na sever bez saglasnosti četiri gradonačelnika i Kfor-a. Ovo je 7 ili 8 upad ne bi li prikazali silu – rekao je Vučić i dodao da je to kršenje onoga što je NATO potpisao i samog duha dijaloga.

Na pitanje da li je proverio u kakvim uslovima žive kineski radnici u Srbiji, Vučić je rekao da nije predsednik Kine da bi to proveravao i da je to posao za “naše kineske prijatelje”.

“Prepustićemo slučaj Edina Vranja BiH pravosuđu”

Inicijativa o unapređenju saradnje sa nadležnim organima Bosne i Hercegovine u procesuiranju ratnih zločina i njihovih izvršilaca na teritorijama naših zemalja, je jednostrana inicijativa Srbije sa ciljem slanja poruke mira i saradnje, istakao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić je, odgovarajući na pitanje na čemu Srbija insistira u regionalnoj saradnji u procesuiranju ratnih zločinaca, o čemu je danas pre podne imao sastanak, rekao da će naši tužioci razgovarati sa svojim kolegama u BIH.

– To je naša jednostrana inicijativa. Želimo da pošaljemo poruku mira i saradnje ljudima u BiH, pre svega Bošnjacima – ukazao je Vučić.

Prema njegovim rečima ovim prijateljskim činom će moći svi građani BiH da uđu u Srbiju da se ne plaše od navodnih tajnih optužnica koje nismo imali, jer smo optužnice u potpunosti prepustili nekom drugom.

– To je važna karika u celom ragion. Da li će odgovoriti na to ne znam, ali je važno da mi pokažemo svoju dobru volju. Ako budu umeli da cene dobro, ako ne, onda ništa – rekao je predsednik Srbije.

“Biće Pančevo jedno od najboljih mesta za život”

– Pančevo je grad u narastanju i to će, zahvaljujući svim investicijama biti jedno od najboljih mesta za život u Srbiji – izjavio je predsednik Aleksandar Vučić u fabrici Brose, u Pančevu.

– Pančevo je grad u narastanju koji će dobiti mnogo i biće jedan od najuspešnijih mesta u Srbiji. Imati Brose, rešeno pitanje Petrohemije… – rekao je Vučić novinarima.

On je dodao da Petrohemiji ide dobro, da je na računu kompanije sada 11 milijardi dinara, odnosno 90 miliona evra, i da danas ne postoji problem u tom smislu, ali da problemi mogu da se jave ubuduće i da je zato potreban strateški partner.

– Jer vam dođe drugačiji talas, a čudna je konjuktura u poslovima petrohenije. Zato je važno da sa Rusima taj dogovor završimo i onda su Pančevci najveći deo problema rešili – rekao je Vučić i dodao da će, samim tim, grad imati novca za lokalnu infrastrukturu, puteve, kanazliaciju, vodovod.

– Biće Pančevo jedno od najboljih mesta za život zahvaljujući investicijama. A, da se to poredi sa periodom kada je sve zatvarano… nema mnogo smisla i misilim da to ljudi znaju – rekao je Vučić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here