Vučićeva parada za Putina

0

Predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin će pomeriti datum održavanja velike vojne parade

Najava o održavanju ove svečanosti 16. oktobra, stigla je od predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića koji je izrazio očekivanje da će Putin uveličati svečanost. Konačna potvrda eventualnog dolaska, prema Vučićevim rečima, trebalo bi da stigne u utorak ili sredu sledeće nedelje.

 

Sirotinjska improvizacija

– Vojna parada je skupa i organizaciono zahtevna. Prati je i višemesečni proces pripreme, što se videlo prilikom organizovanja ruske parade na Dan pobede. Naša vlast se nažalost setila nekoliko dana ranije da joj sledi važan datum 70-godišnjice oslobođenja glavnog grada, pa malo vremena do održavanja vojne parade ukazuje da će ona biti improvizovana – kaže Radić i podseća na prošlogodišnju manju vojnu smotru u Užicu koja je ilustrovala skromna sredstva kojima vojska raspolaže.

Prilagođavanje srpskih vlasti Vladimiru Putinu, prema mišljenju vojnog analitičara Aleksandra Radića, predstavlja lošu poruku, ma kako on bio značajna ličnost modernog doba.

– U tome se između redova očitava nedostatak samopoštovanja i samopouzdanja. Proslava ne sme da se održi dan pre, ni dan posle jubileja oslobođenja Beograda i ne sme se ići mimo činjenice da je to bilo baš 20. oktobra – ukazao je Radić za "Vesti".

Priča da će ruski predsednik uveličati oktobarske svečanosti, zavrtela se u junu ove godine prilikom posete Beogradu ruskog šefa diplomatije Sergeja Lavrova. Nikolić je tada preko visokog gosta iz Moskve poslao Putinu poruku da bi voleo da dođe i uveliča dan oslobođenja srpske prestonice 20. oktobra.

Da se 16. oktobrom srpska vlast prilagođava Putinu, smatra i analitičar Branko Radun, ukazujući da to nije samo parada oslobođenja prestonice, već i u čast predsednika Rusije, jer su Beograd oslobodili i ruski borci.

– Takav potez će izazvati pozitivne reakcije u Rusiji, ali se treba prilagođavati, pa čak i u datumima, jer mali uvek treba da se prilagođavaju velikima – kaže Radun za "Vesti."

Kratak boravak Putina na predstojećim oktobarskim svečanostima praktično bi predstavljao reprizu njegove prethodne posete, u martu 2011. kada je u funkciji premijera službeni deo jednodnevnog boravka završio za svega nekoliko sati. Ostao je malo duže nego što je planirano da bi na stadionu Crvene zvezde gledao drugo poluvreme utakmice mladih fudbalera crveno-belih i Zenita. Došao, ne došao, Srbija će jesen obeležiti paradiranjima, jer posle sutrašnje gej parade, u idućem mesecu se održava i vojna.
 

Politika balansa

Branko Radun je komentarišući priče u javnosti da srpski premijer posle susreta sa ambasadorom SAD u Beogradu Majklom Kirbijem očekuje ruskog predsednika, ocenio da Vučić vodi politiku balansa koja je u vreme vlasti Demokratske stranke bila samo na rečima.
– Vučić je na putu balansa između četiri stuba spoljne politike Moskve, Vašingtona, Brisela i Pekinga – ukazao je Radun.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here