Vučiću, zaštiti trudnice i porodilje

0

Nepravično, nezakonito i nepravilno: Em kasnila naknada zarada, em "cepnuli" za "solidarni porez" (Zaštitnik građana Saša Janković na fotografiji)
 

 

 

 

Kako su pojasnili iz gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu, prema ranijoj odluci iznos jednokratnog novčanog davanja je 50.000 dinara za nezaposlene porodilje, odnosno 25.000 dinara za zaposlene.

 

Nova odluka o dodatnim oblicima zaštite porodilja na teritoriji Beograda stupila je na snagu 25. aprila, tako da će se zahtevi podneti od tog dana nadalje rešavati na osnovu nove odluke. Tako će nezaposlene porodilje sada dobijati po 20.000, a zaposlene po
10.000 dinara. Gradska uprava je juče saopštila da je primorana na takvo smanjenje naknada zbog teškog stanja u budžetu.

 

Pravo na jednokratno novčano davanje porodilja ostvaruje podnošenjem zahteva, a potreban je i izvod iz matične knjige rođenih za dete, lična karta, izvod iz matične evidencije Fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, izvod iz matične knjige venčanih, lična karta supruga ili vanbračnog partnera, prijava prebivališta za maloletno izdržavano dete ili decu, kao i potvrda o prihodima domaćinstva isplaćenim u prethodna tri meseca.

 

Ta dokumentacija je neophodna zbog preciznijeg utvrđivanja socijalnog statusa podnosioca zahteva, ravnomernije i pravednije raspodele ograničenih sredstava, navodi se u saopštenju.

 

Bebac: Sramota!

Roditeljski portal bebac.com kritikovao je odluku nove gradske vlasti u Beogradu da se smanje naknade za porodilje sa 50.000 na 20.000 dinara i ocenio je kao skandaloznu i apsolutno neprihvatljivu za roditelje.

"Za takav sramni čin ne postoji nikakvo opravdanje, nego samo jeftini izgovori koje nam servirate", poručuje se u saopštenju angažovanih roditelja na ovom web portalu i ističe da se ne treba igrati sa egzistencijom dece.

"Roditeljstvo ne poznaje stranačku ideologiju i nikako ne bi smelo da bude sredstvo za vaše političke igre i stranačka prepucavanja. U ovom slučaju, zbog sopstvene nesposobnosti i neorganizovanosti, žrtvovali ste roditelje i njihovu decu i time direkno ugrozili njihovu egzistenciju", navedeno je u saopštenju.

Ukazuje se i da bi vlast u najvećem i glavnom gradu Srbije trebalo da bude primer ostalim lokalnim samoupravama kako treba da podstiču natalitet.

"Vi ste odlučili da roditelje jednostavno obrišete sa svoje liste prioriteta i time im jasno stavite do znanja da su vam apsolutno nevažni", poručili su roditelji.

Zatražena je i promena "sramotne" odluke, kao i da se pronađe rešenje koje će biti prihvatljivo za roditelje u Beogradu.

 

"Sramna odluka Siniše Malog"

Inače, isplate trudnicama i porodiljama kasne tri meseca i da su naknade za januar i februar stigle u aprilu, u razmaku od dvadesetak dana. Svim trudnicama i porodiljama kojima je zbirni iznos dve uplate prelazio cifru od 60.000 dinara, država je odbila određenu sumu na ime solidarnog poreza, iako je reč o kumulativnim isplatama.

 

– Nažalost, uz sve moje napore, taj apsurdni problem koji u sebi sabira većinu nedostataka naše administracije i izaziva opravdani revolt građana, nisam uspeo da rešim sa resornim ministrom Lazarom Krstićem i pored formalne korespondencije i sastanka koji smo imali, naveo je zaštitnik građana Saša Janković u zahtevu za sastanak sa Vučićem.

 

Prava građana kojima je naplaćen "solidarni porez" na kumulativno isplaćene zaostale mesečne prihode, prekršena su višestruko – prvo kašnjenjem mesečne zarade, odnosno naknade zbog porodiljskog odsustva, što ugrožava egzistenciju, a onda i neosnovanim umanjenjem novčanog prihoda zbog nepravilne naplate poreza, upozorio je zaštitnik građana.

 

Janković je problem predočio ministru finansija Lazaru Krstiću, navodeći da bi on mogao biti rešen tako što će se trudnice i porodilje obratiti poreskoj upravi za povraćaj
nepravilno naplaćenog poreza. Krstić je istakao da će preporuke i predlozi zaštitnika građana u vezi sa primenom solidarnog oporezivanja plata u javnom sektoru "biti razmatrani.

 

S druge strane, Beograd želi organizaciju završnog turnira Evrolige

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here