Vujanović: Nećemo uzeti imovinu crkvi

0

Vujanović je u intervjuu podgoričkom "Danu" rekao da mu nije poznat primer moderne države u kojoj su, mimo svih principa, crkve i bogmolje, proglašene državnom imovinom.

 

"Država se neće mešati u unutrašnja crkvena pitanja", poručio je Vujanović, precizirajući da se to odnosi na manastir Ostrog i sve druge crkve i hramove, koji pripadaju Mitropoliji crnogorsko – primorskoj.

 

Imovine crkve ostaje u njenom vlasništvu: Filip Vujanović
 

 

Vujanović je kazao da je u odgovoru na ovo pitanje najkorisnije citirati ustavne i zakonske odredbe kojima je precizno propisano da je crkva odvojena od države, a da je pravo svojine zaštićeno i niko ne može biti lišen ili ograničen u tom pravu, osim ako to ne zahteva javni interes uz pravičnu nadoknadu.

 

Predsednik Crne Gore odbacio je optužbe da je lokalne izbore u 14 crnogorskih opština raspisao da bi vladajuća koalicija iskoristila Dan nezavisnosti – 21. maj u političke svrhe, objasnivši da je taj datum izabran samo zbog potrebe skraćenja mandata podgoričkoj gradskoj skupštini Golubovci, a ne iz drugih razloga.

Krivokapić je kazao da mu je "bitno da su crnogorski manastiri vlasništvo države i da će u njima ravnopravno služiti sveštenstvo SPC i CPC, te da se manastir Ostrog mora vratiti državi Crnoj Gori".

 

On je ponovio da je izbore raspisao za 23. maj da bi se glasanje u svim opštinama održalo u istom danu, a ostalo vreme posvetilo turističkoj sezoni i odbacio mogućnost da se proslava Dana nezavisnosti zloupotrebi za reklamiranje vladajuće koalicije uoči izbora.

"Kako dan proslave nezavisnosti, kao dan svih građana, može neko politički da zloupotrebi ?" – upitao je Vujanović.

On je odbacio optužbe opozicije da je Crna Gora "sigurna kriminalna kuća", navodeći da je kriminal zlo čitavog društva i nesreća koja ugrožava biološku supstancu.

"U Crnoj Gori niko ne sme, niti će biti iznad zakona ", poručio je Vujanović.

Crnogorski predsednik je ocenio da bi bilo besmisleno ne iskoristiti hidropotencijal reke Morače i na njoj ne izgraditi hidroelektranu i da treba iskoristiti taj potencijal uz maksimalnu zaštitu interesa lokalnog stanovništva i manastira Morača.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here