Vujanović: Nisam sudija kad je reč o pravoslavnoj crkvi

0

Ne potcenjuje i ne sudi: Filip Vujanović
 

"Nikada nisam arbitrirao. Nikada nikoga nisam favorizovao i nikada nikoga nisam potcenjivao. Samo sam saopštio šta sam čuo od najvećih crkvenih dostojnika, kojima ta analiza pripada. Mislim da sam te stavove korektno saopštavao u obimu koji je primeren. Ne vidim da sam bilo šta uradio što bi nekoga favorizovalo ili bilo koga potcenio", rekao je Vujanović novinarima u Kotoru.

 

On je naglasio da nema razloga za oštra reagovanja povodom njegovih nedavnih izjava o statusu pravoslavne crkve u Crnoj Gori, dodajući da je samo preneo ono što su mu rekli istaknuti pravoslavni poglavari u vezi sa crkvenim odnosima u Crnoj Gori.

 

Vujanović je u četvrtak gostujući u programu Televiziji Crne Gore rekao da je razgovarao sa 14 patrijarha i arhijereja pravoslavnih crkava u svetu i da su mu svi rekli da je po kanonskom pravu u Crnoj Gori legitimna Mitropolija crnogorsko-primorska.

 

Neke političke partije i politički analitičari zamerili su Vujanoviću da je takvom izjavom, kako su rekli, uzdigao državnu funkciju koju obavlja iznad kanonskog prava i da "arbitrira" koja je pravoslavna crkva u Crnoj Gori legitimna.

 

Stav crnogorskog predsednika Filipa Vujanovića o poziciji SPC, Mitropolije crnogorsko-primorske i mitropolita Amfilohija u Crnoj Gori, naišao je na oštre kritike mnogih udruženja, nevladinih organizacija, opozicije, ali i pozicije.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here