Privatna arhiva
Uskoro prima terapiju: Vukan otputovao sa mamom i tatom

Novac je prikupljen i devetomesečni Vukan Stoiljković, koji boluje od spinalne mišićne atrofije tipa 1 (SMA), nalazi se u Budimpešti. S majkom Ivanom i ocem Milošem, u dečju kliniku Betešda, mališan je stigao juče oko 10 časova. Odmah po dolasku u bolnicu roditelji malog Vukana sastali su se s lekarskim timom specijalizovanim za naskuplju gensku terapiju na svetu, lek koji se zove zolgensma i doprema se iz Irske. Tim lekara ih je uputio u sve procedure koje će potrajati narednih nekoliko dana.

Kako kaže šefica lekarskog tima doktorka Borbala Mikoš, koja se u bolnici Betešda bavi zolgensmom, desetak dana, do dve nedelje će trajati detaljni pregledi i analize, a posle toga će lekarski konzilijum odlučivati kada će Vukan moći da primi neophodnu gensku terapiju.

Majka Ivana kaže da se mališan za sada super drži i da je dobro.

– Hvala dragom Bogu, dobro je. Čekamo da krenu pregledi, a krenuće već od danas, pa ćemo onda videti kako će ići dalje – zadovoljno je kazala ona i dodala da je šansa da Vukan ima normalan život upravo ta zolgensma.

– Presrećni smo, samo da je primi – naglasila je Ivana.

Vukanov otac Miloš, na sve to je poručio: “Sreća je u našim rukama!”

Potrebna novčana sredstva za lečenje Vukana sakupljena su u poslednjem trenutku i samo dan pred zakazani termin za prijem u bolnicu nedostajalo je još oko 100.000 evra.

Za Vukanovo lečenje neophodno je bilo 2,5 miliona evra, koliko košta najskuplji lek na svetu zolgensma. Novac je prikupljan prethodna dva meseca na razne načine – donacijama, akcijama, na koncertima, sportskim događajima, licitacijama, slanjem SMS poruka…

Tim koji je mesecima radio na prikupljanju novca putem društvenih mreža na zvaničnoj Fejsbuk stranici “Da i Vukan pobedi SMA” objavio je zvanično da je novac sakupljen i zahvalio svima koji su pomogli.

– Dragi naši dobri ljudi, USPELI SMO. Ne postoji trenutno reč koja može iskazati zadovoljstvo i sreću koju trenutno imamo. Voleli bismo kada bismo mogli sve da vas od srca zagrlimo. Hvala vam za sve što ste uradili i što radite za Vukana, za nas. Hvala za sve organizovane bazare, skupove, predstave, žurke, sve događaje koji su bili u celoj našoj zemlji ali i šire – objavili su na društvenim mrežama.

Hvala svima

Tim FB stranice “Da i Vukan pobedi SMA” zahvalio se i klinici Betešda na prilici koju je pružila Vukanu, posebno na terminu koji mu je dat, jer kako kažu vreme je glavni neprijatelj ove bolesti.

– Hvala porodici i prijateljima, našem timu @daivukanpobedisma koji su danonoćno radili punom parom, pratili, organizovali, delili, trudili se i izgurali ovu akciju do kraja. Vi ste nosili najveći teret na leđima i najveće zasluge pripadaju vama. Hvala vam za sve. Vole vas vaši Stoiljkovići – napisano je na ovoj FB stranici.