Vukčević: Arhiva da ostane u Hagu

0

Vukčević je istakao da bi neutralno bilo da arhivski dokumenti ostanu u Hagu
 

 

”U Hagu je Tribunal Ujedinjenih nacija i toj arhivi mesto je upravo u centrali ili na mestu koje odredi sedište UN. To je najbolje, neutralno i najprihvatljivije rešenje za sve države,rekao je Vukčević u intervjuu ”Glasu Srpske”.

 

Na pitanje koje je konkretno poteze preduzelo Tužilaštvo Srbije za ratne zločine nakon što mu je Savez logoraša Republike Srpske dostavio više od 800 predmeta ratnih zločina, Vukčević kaže da je više od 50 odsto tih prijava u obradi.

 

”S obzirom na to da ih ima mnogo i da je u njima više od 22.000 potencijalnih izvršilaca ratnih zločina, trebaće nam vremena da obradimo ovaj materijal. Ono što me čini uznemirenim jeste činjenica da postoji doza politike u ovom slučaju”, primetio je Vukčević.

 

Sigurno nećemo razbacivati novac poreskih obveznika Srbije i pokretati postupke gde nemamo izvesne počinioce koji sede na optuženičkoj klupi. Međutim, važno je utvrditi zločin, jer sve žrtve su iste, kao i počinioci, naglasio je on.

 

"Svaki život je jednako vredan, bio on srpski ili bošnjački. Oni koji su se drznuli i dali sebi moć da ga oduzimaju drugim ljudima, biće gonjeni bez obzira na nacionalnu pripadnost."

 

Upitan kada će biti procesuirani odgovorni za ratni zločini u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 1992. godine, Vukčević je ocenio je da je Dobrovoljačka ulica predmet stalne politizacije.

 

”mi se borimo i na međunarodnom i na domaćem frontu da odgovorni za ratne zločine ugledaju sudski postupak. Njega će biti kada politika pusti pravosuđe da na miru procesuira ratne zločine”, dodao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here