Vukčeviću, koga hvališ?!

0

Ljubav na silu: Vladimir Vukčević i Goran Salihović
 

Naime, pošto je potpisan protokol o saradnji dva tužilaštva, a što se dogodilo pre šest meseci, ništa se nije pomerilo na planu procesiuranja odgovornih za zločine nad Srbima u Beogradu. Mnogo se očekivalo od tog protokola, naročito zbog osetljivih predmeta, kao što su Dobrovoljačka ulica ili Tuzlanska kolona. Međutim, od toga zasad nema ništa.

 

Ganić na meti

Sredinom prošlog meseca mediji u Republici Srpskoj su objavili da je beogradsko tužilaštvo intenziviralo istragu protiv državljana Srbije koji se dovode u vezu sa ratnim zločinima u BiH. Pre svega, reč je o ljudima koji su poreklom iz Raške oblasti, a to navodi na zaključak da se radi, pre svega, o Ejupu Ganiću, članu ratnog predsedništva BiH, koji je rodom iz Sebaševa kod Novog Pazara. Te informacije nisu ni potvrđene, ni demantovane, a nezvanično saznajemo da su Vukčević i Salihović te slučajeve pomenuli i tokom razgovora u četvrtak.

Zbog toga porodice žrtava više ne veruju nikome, a prekjučerašnji sastanak glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića i glavnog srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića ocenjuju kao bacanje prašine u oči. Podsetimo, njih dvojica su razgovarala o uspostavljanju međusobnih oficira za vezu koji će boraviti u partnerskom tužilaštvu da bi se na konkretnim predmetima ubrzala saradnja.

Kako je saopšteno, Vukčević je pohvalio rad i aktivnosti Tužilaštva BiH u protekle dve sedmice kada je realizovano više od osam značajnih i opsežnih akcija, koje su rezultirale hapšenjem više od 75 osoba, od kojih je dvadesetak osumnjičenih u predmetima ratnih zločina. On je istakao da je ovaj najfrekventniji period rada Tužilaštva BiH, od kada postoji ova institucija, jasan pokazatelj da je moguća efikasna borba protiv svih vrsta krivičnih dela i da je ovo značajan korak ka uspostavljanju vladavine prava u regionu.

Predsednik Udruženja porodica poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović ističe da je postaje suvišno pričati i podsećati na sve uvrede koje su srpske žrtve doživele kako od sarajevskog, tako i od beogradskog tužilaštva.

– Zastoj u procesuiranju ratnih zločina nad srpskim narodom uzrokovan je namerom pojedinih političkih struktura iz Federacije BiH da se izvrši što veća satanizacija Srba. Postoji niz primera opstrukcije procesuiranja ratnih zločina počinjenih nad Srbima iz političkih razloga uprkos postojanju niza dokaza, video zapisa i izjava svedoka – kaže Mitrović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here