Vukićević: Vukovar vrata Hrvatske prema Srbiji

0

 Vrata Hrvatske ka Srbiji: Vukovar danas
 

Upotreba ćiriličnog pisma i registracija škola na srpskom jeziku su trenutno najveći problemi s kojima se Srbi sreću u Vukovaru, rekao je Vukićević novinarima posle razgovora s gradonačelnikom Željkom Sabom.

 

Vukovar: Raskid koalicije zbog ćirilice

 

Samostalna demokratska srpska stranka raskinula je  sporazum o političkoj saradnji s Hrvatskom demokratskom zajednicom u Vukovaru, zbog podrške HDZ-a inicijativi da se izmenama statuta ćirilica ukloni kao službeno pismo grada.

Ambasador je istakao da je u Srbiji svakoj nacionalnoj manjini omogućena upotreba sopstvenog pisma i da ostvarenjem tog prava za Srbe u Hrvatskoj ne bi bili ugroženi mir i stabilnost, niti bi to štetilo većinskom narodu.

To pitanje je uređeno i ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina, podsetio je ambasador.

Vukićević je u Vukovaru razgovarao s čelnim ljudima grada i Vukovarsko-sremske županije, a teme njegovog susreta s gradonačelnikom Željkom Sabom bile su saradnja dve države, prekogranična saradnja i položaj Srba kao manjinske zajednice u gradu i županiji.

"Vukovar predstavlja hrvatska vrata prema Srbiji, a da taj položaj bi dve zemlje trebale iskoristiti za poboljšanje privredne i druge saradnje", rekao je ambasador Srbije u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Sabo je istakao da gradske vlasti mnogo čine za miran suživot i toleranciju, da će to nastaviti da rade i da se "u proteklih 12 godina od završetka procesa mirne reintegracije nije dogodio nijedan veći međunacionalni izgred".
Predviđeno je da Vukićevića primi i vukovarsko-sremski župan Božo Galić.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here