Tanjug

Ministarstvo kulture i medija nastaviće da se zalaže protiv učlanjenja tzv. Kosova u Unesko i da se ta organizacija aktivnije uključi u zaštitu srpskog kulturnog nasleđa na Kosovu i Metohiji, izjavio je danas ministar kulture i medija Vladan Vukosavljević.

Ministar je rekao da je za 22. oktobar je zakazana sednica Skupštine Uneska u Parizu, na kojoj se očekuje da će Priština podneti zahtev za učlanjenje u tu organizaciju, a na kojoj Srbija treba da obnovi članstvo u Izvršnom odboru Uneska u naredne četiri godine.

Kako je naveo, Vukosavljević će se u Parizu sastati sa direktorkom Uneska Odri Azulejom kojoj je, kako je podsetio, nedavno poslao pismo u kojem ju je obavestio o situaciji na Novom Brdu.

– Dobio sam kurtoazan odgovor da će Unesko u skladu sa svojim nadležnostima voditi računa, ali to nije dovoljno i mi ćemo se sresti 22. oktobrta u Parizu. Takođe, na marginama skupštine, imaću susrete i sa drugim funkcionerima Uneska – rekao je Vukosavljević za TV Prva.

Upitan šta će im reći u Parizu, Vukosavljević je kazao da je već mnogo puta ponovio da srpsko kulturno nasleđe na KiM mora biti predmet uočene brige Uneska i da ta organizacija ne može da ”pere ruke” po tom pitanju.

– Verujem da neće to raditi u vezi sa pokušajem otimanja i preuzimanja našeg nasleđa na KiM – rekao je Vukosavljević.

Podsetio je da je nedavno poslao pismo Vatikanu i generalnom sekretaru za pitanja kulture, kardinalu Ðanfranku Ravasiju, u kojem ga je, kaže, obavestio da je održana katolička misa na ruševinama srpske tvrđave Novo Brdo i srpske crkve na tom mestu.

– Napisao da katolički albanski kler tamo održava mise i da je to u simboličkom smislu pokušaj preuzimanja identiteta srpskog kulturnog nasleđa – rekao je Vukosavljević.

Ocenio je da je papa Franja do sada pokazao ”jak senzibilitet za osetljiva pitanja”, kao što je kanonizacija Stepinca, i da pokazuje iskorak u odnosu na prethodnu praksu Vatikana.

– Smatramo da Sveta stolica nema interes da se mise održavaju na mestima srpskih srednjovekovnih pravoslavnih bogomolja – naveo je Vukosavljević i dodao da još uvek nije dobio odgovor iz Vatikana, ali da je pitanje srpskog nasleđa na KiM bila jedna od tema razgovora predsednika Srbije i pape.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here