wikipedia.org
Nikola Tesla

“Ponovljeni pokušaj falsifikata Hrvatske o Nikoli Tesli je model kićenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije”, izjavio je ministar kulture i informisanja.

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević je povodom namere Hrvatske da Teslu predstavi kao jednu od svojih najistaknutijih ličnosti na Svetskoj izložbi u Dubaiju iduće godine izjavio da osuđuje takve postupke.

Vukosavljević je za “Novosti” rekao da je prosto neverovatno da po ko zna koji put iz Hrvatske dolaze pokušaji da se veliki srpski pronalazač i naučnik Nikola Tesla predstavi kao Hrvat.

Vukosavljević.

Kako god, dodaje ministar, Tesla je rođen u austrijskoj carevini, odnosno u Vojnoj krajini, koja je bila isključivo naseljena Srbima, njegov otac je bio pravoslavni sveštenik, a on je bezbroj puta potvrđivao svoje srpsko poreklo.

– Ponovljeni pokušaj falsifikata, prema tome, predstavlja žalostan model ponašanja i mi nemamo ništa drugo da kažemo nego da ponovimo svoju osudu takvog modela kicenja tuđim perjem i svojatanja tuđe istorije – naveo je ministar kulture i informisanja.

V. d. direktora Muzeja Nikole Tesle Ivona Jeftić rekla je za “Novosti” da je nesporno da je Nikola Tesla bio Srbin. “Kada krenete u posetu rodnoj kući slavnog genija u Smiljanu, prvo što ćete videti jeste pravoslavna crkva pored njegovog doma. Sva Teslina lična zaostavština se nalazi ovde, u muzeju, i predmet je interesovanja mnogobrojnih posetilaca iz celog sveta”, kaže Jeftić.

2 COMMENTS

  1. Rodjen u Austrougarskoj? Hrvatska je silom prilika bila u to doba u sastavu Austrougarske kao i podrucje Vojvodine npr. To sto je Srbija silom prilika bila stotinama godina pod osmanlijama ili godinama pod nacistima, sto to onda znaci za vase stanovnistvo? Rodjeni u ? On je rodjen i skolovan u Hrvatskoj, a veci dio zivota provodi u SAD, ali u hotelu, sto samo po sebi govori da se tamo nasao samo silom prilika i to su cinjenice! Zasto onda vi prisvajate hrvata Ivu Andrica ako tako nemislite za Nikolu Teslu? I Tesla je govorio hrvatski, a ne srpski! On je, kao sto je i sam izjavio, hrvat srpskog roda i ponosa. Sva ostala misljenja su Seseljeva skola!

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here