KLUB IMA BUDUĆNOST: Najmlađi folkloraši su pobrali najviše aplauza

Srpski klub “Vuk Karadžić” iz Štajera, proslavio je veliki jubilej 30 godina od osnivanja.

Udruženje iz grada na obalama reka Štajer i Ens, u prethodne tri decenije čuvajući srpsku kulturu i tradiciju pre svega kroz rad sa decom, ima čime da se ponosi. Priređen je bogat program koji su vodili Jadranka Kenjić i Marjana Mladenović. Program su ulepšali nastupi folklornih sekcija domaćina, KUD” Vuk Karadžić “, KUD Bosiljak iz Velsa kao i KUD “Kneza Lazar” iz Gmundena. Najmlađe selekcije su privukle najviše pažnje i dobile gromoglasne aplauze.

VODILI PROGRAM: Jadranka Kenjić, Danko Delić i Marjana Mladenović

Svečanost povodom godišnjice osnivanja ulepšali su broje javne ličnosti Gornje Austrije, koje je predstavio Danko Delić, sekretar u Zajednici srpskih klubova Gornje Austrije. Počasni gosti bili su Markus Vogl, gradonačelnik Štajera i Andreas Štangl, predsednik Radničke komore Gornje Austrije. Maticu su predstavljali Mladen Filipović, šef Kancelarije Republike Srpske u Beču, Aleksandar Čenić, počasni konzul Srbije u Lincu i sveštenici Dragan Mićić i Ljubomir Bolić. Nisu izostali ni predstavnici drugih srpskih udruženja iz Austrije, veroučitelji i nastavnici srpskog jezika.

Svi su izrazili veliko zadovoljstvo činjenicom da je Srpski klub “Vuk Karadžić” i te kako važan činilac pre svega u integraciji brojnih zemljaka koji žive na ovom prostoru. To posebno cene i u kabinetu gradonačelnika Štajera.

– Raduje nas što u našoj sredini imamo ovakvo udruženje sa kojim gradske vlasti eto već tri decenije odlično sarađuju. Svedoci smo toga da se rado odazivaju na manifestacije koje mi u gradu organizujemo i na taj način pokazuju koliko su važni za celo naše društvo. Različitosti su zapravo najbolji način da svi pokažu deo svoje kulture i tradicije što vi odlično radite – istakao je Markus Vogl.

POHVALE: Mark Vogl

Prvi čovek Radničke komore Gornja Austrija, Andreas Štangl takođe je izrazio zadovoljstvo što prisustvuje svečanosti.

– Brojni članovi Radničke komore su aktivni i u vašem klubu što je najbolja potvrda da odlično sarađujemo. Ono što je najbitnije je da ljudi imaju vremena da pored stalnog posla nađu način da se organizuju i u matičnim klubovima. Udruženje “Vuk Karadžić” je zaista odličan primer saradnje sa zvaničnim institucijama – naglasio je Štangl.

UGLEDNE ZVANICE : Andreas Štangl (prvi zdesna) istakao dobru saradnju

Prenoseći pozdrave i čestitke iz Republike Srpske, Mladen Filipović je naglasio da nam je očuvanje srpskog jezika u dijaspori najvažniji zadatak.

– Zadovoljstvo mi je što mogu da vam čestitam veliki jubilej sa željom da dugo trajete. Sa pravom nosite ima velikog Vuka Karadžića što vam je i dodatna obaveza, koju ste do sada uspešno ispunjavali. Moramo uvek imati u vidu koliko je važno da pre svega kroz učenje srpskog jezika čuvamo naše korene na ovim prostorima i zato su crkva i klubovi najvažniji na tom putu – poručio je Filipović.

Prisutnima su se obratili nastojnik parohije u Ensu protoprezviter Ljubomir Bolić i protojerej stavrofor Dragan Mićić iz Linca. Čestitke slavljenicima je uputio i počasni konzul Republike Srbije u Lincu Aleksandar Čenić.

Za kraj zvaničnog dela članovi folklorne sekcije domaćina otpevali su pesmu o Kosovu.

NIJE IZOSTALO NI KOLO: Veselje posle zvaničnog programa

Poseban poklon

 

Uglednim zvanicama predsednik kluba Goran Muždeka i sekretar David Božić uručili su prigodne poklone kao i predstavnicima srpskih klubova. Šef Kancelarije Republike Srpske Mladen Filipović je Goranu Muždeki uručio poseban poklon, grb Republike Srpske izrezbaren u drvetu.

Mladen Filpović i Goran Muždeka

– Hvala od srca svima koji su došli i verujem da ćemo se često okupljati. Posebnu zahvalnost dugujemo predstavnicima matice i naše Crkve koji podržavaju naš rad – istakao je Muždeka.

Škola srpskog jezika

U našem klubu iz Štajera posebno su zadovoljni radom škole srpskog jezika koja je organizovana u saradnja nadležnim sveštenikom iz Ensa Ljubomirom Bolićem i Prosvjetom iz Beča. To je jedan od najvažnijih projekata u 30-godišnjem postojanju udruženja koje okuplja više desetina naših familija. Rad sa folklornim sekcijama je takođe jedan od prioriteta u budućem radu.