Vukovi i psi komuniciraju očima

0

Očima komuniciraju jedni sa drugima, ali i sa ljudima
 

U okviru studje na kojoj su radili naučnici sa Tokijskog instituta za tehnologiju i Univerziteta Kjoto vršena su upoređivanja karakteristike crta lica i očiju 25 različitih rasa pasa. Nijanse kože, to jest dlake oko očiju, oblik oka, kao i oblik i boja zenice, čine složeni sistem komunikacije očima, koji takođe može da se primeni i na ljude, navodi se u izveštaju istraživanja.

 

Istraživači su ustanovili tri osnovna obrasca:

Tip A – za ovaj tip je karakteristično da su pozicija zenice u oku i pozicija oka na licu jasno definisane
Tip B – ima jasnu samo poziciju oka
Tip C – nejasno pozicionirani i oko i zenica

 

Tipu A pripadaju vrste koje tokom cele godine žive u porodičnim grupama, odnosno čoporima. Ovoj grupi pripadaju vukovi i psi.

 

Tipu B pripadaju vrste koje imaju tendenciju da žive same ili u parovima, kao što su na primer lisice. Životinje koje pripadaju tipu B iako imaju jasnu poziciju oka njihov pogled ne otkriva sve. Njihove konture i izraz uvek imaju elemente prikrivanja, pa je komunikacija dosta nejasnija.

 

Kao primer za tip C naučnici su naveli kolumbijskog divljeg pasa. Ovoj grupi pripadaju životinje koje su predatori i love same. Njihov pogled nije lako "pročitati" jer su oko i zenica nejasno pozicionirani. Njihovo potpuno tamno oko malo otkriva. Naučnici smatraju da oni skrivaju svoje predatorske namere kamuflirajući svoj pogled.

 

Vukovi i psi, koji pripadaju A tipu obrazcu komunikacije, koriste signalizaciju pogledom među članovima grupe kojoj pripadaju. Primećeno je da vrste koje zajedno idu u grupni lov pripadaju ovom tipu i takođe imaju jasnije konture oka i izraženiju beonjaču koja jasnije otkriva šta je predmet posmatranja.

 

Iako se smatralo da je ovaj složeniji oblik komunikacije rezervisan samo za ljude ovom studijom otkriveno je da i životinje umeju da prepoznaju određene pokrete i izraze lica, kod jedinki iste vrste. Osim toga odavno je već primićeno da psi umeju da prepoznaju i razumeju kontakt očima sa svojim vlanicima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here