EPA

Dva Srbina braniće boje Australije na Svetskom prvenstvu u fudbalu, koje počinje u iduću subotu, 20. novembra u Kataru.

Na spisku 26 igrača za koje se odlučio selektor Grem Arnold našli su se iskusni golman Central Koust Marinersa Deni Vuković (37) i pouzdani odbrambeni igrač američkog Kolumbus Krua Miloš Degenek (28).

Miloš Degenek u dresu Australije

Prema očekivanjima mnogih, u ekipu Sokerusa za Mundijal nije pozvan treći igrač naših korena, Tom Rogić, koji se ranije ove godine iz nepoznatih razloga povukao iz javnosti, a zatim odbio nekoliko poziva u državni tim, kad su se igrale odlučujuće utakmice u kvalifikacijama.

Iako je važio za jednog od najvažnijih igrača u ovoj generaciji, selektor Arnold je prelomio da ipak ne povede Rogića. Međutim, prema rečima iskusnog trenera, Rogićev samovoljni izostanak iz završnice kvalifikacija nema nikakve veze s njegovim izostavljanjem sa spiska za Katar.

– Rogić je posle pauze tek počeo da gradi formu i kondiciju otkako je prešao u Vest Bromvič Albion, a nama su sada pre svega potrebni igrači koji su u takmičarskoj formi i fizički potpuno spremni – objasnio je Arnold.

Veliku polemiku u javnosti izazvalo je izostavljanje iz selekcije 34-godišnjeg golmana Miča Langeraka, koji iza sebe ima sjajnu sezonu u japanskoj Nagoji.

Arnold, odnosno njegov saradnik, trener golmana Džon Krouli je presudio da su Deni Vuković i Endi Redmejn u prednosti i da oni treba da budu rezerve neprikosnovenom čuvaru mreže i kapitenu reprezentacije Metu Rajanu.

Deni Vuković je već godinama u državnom timu, a povratkom u A-ligu pružio je nekoliko sjajnih partija u dresu Marinersa i potvrdio da je dobar izbor za državni tim.

– Bio sam veoma srećan kada sam primio telefonski poziv od Kroulija. U tom trenutku sam baš seo u pab da popijem pivo s prijateljem. Imali smo više nego dobar razlog da nazdravimo – s osmehom je izjavio Vuković, dodajući da je sve vreme verovao da će se naći na spisku za Katar, ali je do poslednjeg časa imao i dozu sumnje.

Deni Vuković zaslužio poziv selektora

Deniju Vukoviću će ovo biti drugi Mundijal u karijeri, baš kao i Milošu Degeneku, pošto su obojica bili u reprezentaciji Australije na Svetskom kupu u Rusiji 2018. godine. Tada ni jedan ni drugi nisu dobili priliku da zaigraju, ali sada putuju sa velikom nadom, a naročito Degenek koji je odigrao većinu mečeva u kvalifikacijama.

Među iznenađenjima u reprezentaciji Australije su dvojica Vukovićevih saigrača iz Central Kousta. Tinejdžer Garang Kuol, koji je tek nagovestio veliki potencijal i potpisao ugovor sa engleskim Njukaslom, dobiće priliku da bude jedan od Sokerusa i da se dokaže na velikoj sceni.

Takođe i rođeni Škot Džejson Kamings, koji je pružio dve dobre partij na debiju za Australiju nedavno protiv Novog Zelanda, dobio je prednost u odnosu na neke starije i proverenije napadače.

Australija će u Kataru igrati u Grupi D, a rivali će joj biti Francuska, Danska i Tunis. Sokerusima je ovo rekordno, peto uzastopno učešće na svetskim prvenstvima.

Selektor Australije Grem Arnold

Arnold nije pozvao zeta?!

Na spisku reprezentacije za SP nije se našlo još nekoliko fudbalera koji su u proteklih nekoliko sezona bili stalni članovi nacionalne selekcije.

Pre svih to je iskusni štoper Trent Sejnsburi, koji je odigrao skoro cele kvalifikacije, ima 61 meču dresu Sokerusa, a povrh svega je selektorov zet?! Da, Sejnsburi je oženjen Arnoldovom kćerkom, ali ni to mu nije pomoglo da dobije poziv za Mundijal.

Takođe, izostaće i Danijel Arzani, koji je posle neuspešne evropske avanture počeo da pruža odlične igre u dresu Mekartura, ali je Arnold ipak procenio da u ovom trenutku ima nekoliko igrača sličnog profila koji su u prednosti u odnosu na Arzanija.

Sokerusi za Katar

GOLMANI

Met Rajan (Kopenhagen, Danska), Deni Vuković (CK Mariners), Endrju Redmejn (Sidnej).

ODBRANA

Natanijel Etkinson (Harts, Škotska), Aziz Behič (Dandi Junajted, Škotska), Fran Karačić (Breša, Italija), Džoel King (Odenze, Danska), Kaj Roules (Harts. Škotska), Hari Sutar (Stouk, Engleska), Miloš Degenek (Kolumbus, SAD), Tomas Deng (Nigata, Japan), Bejli Rajt (Sanderlend, Engleska).

SREDINA

Kianu Bakus (St. Miren, Škotska), Kameron Devlin (Harts, Škotrska), Ajdin Hrustić (Verona, Italija), Džekson Irvajn (St. Pauli, Nemačka), Eron Moj (Seltik, Škotska), Rajli Mekgri (Midlzbro, Engleska).

NAPAD

Kreg Gudvin (Adelajd Junajted), Martin Bojl (Hibernijan, Škotska), Džejmi Meklaren (Melburn Siti), Aver Mabil (Kadiz, Španija), Met Leki (Melburn Siti), Garang Kuol (CK Mariners), Mičel Djuk (Okajama, Japan), Džejson Kamings (CK Mariners).

Raspored utakmica

Sreda, 23. novembar (06.00):
Australija – Francuska

Subota, 26. novembar (21:00):
Australija – Tunis

Četvrtak, 1. decembar (02.00):
Australija – Danska

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here