Vulin: Deca koja su napala Popova žrtve porodičnog nasilja

0

Krivica se ne sme prebacivati na Centar za socijalni rad: Aleksandar Vulin
 

Vulin je kazao da su dvojica maloletnika, od oko 11 godina, koji su pre mesec dana napala Popova, smeštani u preko 20 ustanova iz kojih su bežala. Kako je kazao, majka ih je napustila, i da se pouzdano ne zna koliko oni imaju godina, a da ih je, prema podacima CZSR-a otac primoravao na prosjačenje i fizički zlostavljao.

 

"Ova dva nesretna dečaka su stravičan izuzetak, ali zbog tog izuzetka nećemo menjati zakon i zatvarati decu od 10 godina. Jedino što možemo kada ih policija uhvati je da ih predamo Centru koji traži hraniteljsku porodicu ili usvojenje, a to je teško", kazao je Vulin.

 

Deca napala čika Rašu Popova

 

On je kazao da je CZSR uradio sve prema pravilu, ali da su ova deca "rođena i odrasla u patologiji" i dodao da će nastaviti saradnju sa CZSR-om, pokušati da ih smeste i zadrže u institucije otvorenog tipa i da će kontaktirati nevladine organizacije.

 

Direktor UNICEF-a za Srbiju Mišel Sen Lo kazao je da je pratio pisanje medija o ovom slučaju i da su pojedini mediji tvrdili da je Popov pretučen skoro na smrt, a dok je sam Popov tvrdio da je drugačije.

 

On je kazao da su ovakvi slučajevi retkost, odnosno da čine jedan do dva odsto, a da se dešavaju i u mnogo razvijenijim zemljama, kakve su Kanada i SAD.

 

"To nisu deca, napali su me kao banda"

 

Ranije je UNICEF saopštio da osuđuje svaki vid nasilja, pa i nasilje koje počine maloletnici, ali da se krivica ne sme "svaljivati" samo na njih već da društvo mora da preuzme odgovornost za ovu decu i da se potrudi da se ovakve stvari što manje dešavaju.

 

"Međunarodna iskustva jasno pokazuju da stroge kaznene mere i izmeštanje dece u institucije uglavnom ne vodi ka pozitivnoj promeni u ponašanju dece. Deca koja vrše nasilje u takvim slučajevima najčešće postaju nasilni odrasli. A to nije ono što Srbija želi", navodi se u saopštenju UNICEF-a.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here